Кредит за енергетиката решава Параграф 22

Кредит за енергетиката решава Параграф 22 | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

Тегленето на кредит е единственият животоспасителен ход за енергетиката ни. НЕК се нуждае от спешно решаване на проблема с финансовите дефицити, което на този етап може да стане единствено чрез заем. А дефицитите в НЕК са много сериозни - толкова сериозни, че сама не може да се справи с тях. Дефицитите в компанията обаче са два вида.
Първият и най-страшният дефицит е системният.

Той е в размер на около 900 млн. лева годишно и произтича основно от дебалансите между високите преференциални цени, на които НЕК изкупува електроенергията, и ниските, на които я продава. Известно е, че дебалансът само от продажбата на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е около 400 млн. лв. годишно. Говорим за системен дебаланс, валиден за следващите 17-18 г. - до изтичането на сключените с ВЕИ централите договори за изкупуване на енергията им на преференциално високи цени. Ако той не бъде ликвидиран, за този период в НЕК

ще бъдат акумулирани загуби от близо 8 млрд. лева

Към тях трябва да прибавим и по още около 500 млн. лв. годишно загуби от изкупуването на тока от двете "американски" централи в енергийния комплекс "Марица-изток", също на преференциално високи цени, до изтичане на договорите с тях, т.е. - още 10 години. Това са още около 5.5 млрд. лева. Следователно общият дебаланс за НЕК само по тези две пера стават около 13.5 млрд. лева.

Вторият дефицит в НЕК е липсата на ликвидност, вследствие на което Общественият доставчик има огромни задължения към всички контрагенти. НЕК дължи 600 млн. лв. към двете "американски" централи, които в резултат на това не се разплащат за доставяните въглища с "Мини Марица-изток". НЕК има огромни задължения и към ТЕЦ "Марица-изток 2", към когенерации,

АЕЦ "Козлодуй", фотоволтаици и ветрогенератори, към ВЕЦ-ове, и пр., и пр.
Така че една значителна част от този кредит от 4 млрд. лв., който беше анонсиран от премиера Бойко Борисов, ще отиде за покриване на ликвидните дефицити на НЕК. Това ще е и първата сериозна мярка, от която ще започне да се разплита кълбото. Как иначе ще се водят преговори с "американските" централи, при положение че НЕК им дължи 600 млн. лева?! Не би могло да има каквото и да било договаряне, преди НЕК да изплати задълженията си към тях!
Така че тегленето на кредит за решаване на проблемите в електроенергетиката на практика ще е същото като решаването на казуса с гордиевия възел от Александър Македонски. С кредита ще се разсече гордиевият възел на хроничните дефицити, който отдавна души НЕК.

Кредитът е единствената решителна мярка, която може да спаси НЕК от тотален колапс. Нещо повече - в идеята на премиера Борисов аз дори откривам аналогия с голямата финансова криза в Далечния изток преди 10 години. Тогава, например, в Корея обикновените хора проявиха солидарност, като събираха пари, продаваха накити и пр., за да може тяхната родина да излезе от тежката финансова ситуация.
От друга страна обаче, трябва да е ясно, че тегленето на кредит

няма да ликвидира системния дефицит

в електроенергетиката. Може да го намали, но не и да го ликвидира. Тъй като обаче държавата не може всяка година да взема по 800-900 млн. лв., за да се разплаща НЕК с доставчиците на скъпа енергия, очевидно ще се наложи друга мярка. Тук смятам, че на народа трябва да се разясни подробно цялата истина - а именно, че системните дефицити трябва да се покриват от нас, потребителите, и то точно по системата за солидарност - който е по-богат, той консумира повече енергия и трябва да плаща реалните цени на тока. А за хората, които живеят под прага на "енергийна бедност", да се погрижи държавата, което е и най-справедливият начин за намаляване на дефицита.
Така че като цяло тегленето на кредит за НЕК е първата решителна крачка в правилната посока. Това е единственият път, по който може да се ликвидира Параграф 22 в електроенергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай