Икономиката на големите буксува

Икономиката на големите буксува | StandartNews.com

Община Балчик може да получи 15 млн. лева за дела си в "Албена"

Петър Пешев, ИП "Бул Тренд Брокеридж"

Слабите икономически данни в Европа и САЩ, кризата в Украйна и естествения процес по прибиране на печалби вследствие дългосрочния възходящ тренд са сред основните причини за по-слабото представяне на международните борсови пазари през седмицата. Щатските акции поскъпнаха през седмицата средно с 1.2%, съдейки от представянето на индекса S&P 500, докато европейските капиталови книжа изтриха голяма част от поскъпването си до средата на седмицата и така завършиха без изменение.

Икономическите данни от изминалата седмицата показват, че индустриалното производство, потребителското доверие и очакваната производствена активност в САЩ се забавят. Данните за брутния вътрешен продукт в Европейския съюз показват забавяне на големите икономики в ЕС, като БВП в Германия и Италия се понижава през второто тримесечие спрямо предходното (сезонно изгладени данни), а Италия отново е в рецесия. Слаби са икономическите данни и от Албиона, като всичко това означава, че централните банки в САЩ и Англия ще забавят решенията си за по-рестриктивна парична политика, докато Европейската централна банка тепърва ще увеличава паричните стимули, с които ще се опита да се задвижи стагниращата европейска икономика.

Определено глобалната икономика не е в добра форма, като кризата в Украйна, разпространението на вируса ебола, природните катаклизми, близкоизточните конфликти са в състояние да я разклатят и дори да я извадят извън релси.
Търговията на българския капиталов пазар е все така нискоактивна и неликивдна, дължащо се на отпускарския сезон. От втората половина на септември може да се очаква възстановяване на търговските обеми. Иначе основните индекси, изчисляване от Българска фондова борса, приключиха изминалата седмица с леки понижения. Няколко събития имат шанса да я раздвижат.

В понеделник стартира аукцион за продажбата на дела на община Балчик в "Албена" АД. На аукциона ще бъдат предложени 7.13% от капитала на курортното дружество, при минимална цена от 48.94 лева за акция. Ако всички акции бъдат продадени, община Балчик ще получи близо 15 млн. лева. Аукционите ще се провеждат ежедневно, докато не се продадат акциите на общината, като крайният срок на предлагането е 2 октомври. В петък акциите на "Албена" се търгуваха последно при цена от 51.5 лева за акция, т.е. аукционната цена на акция е с дисконт спрямо борсовата й, което би трябвало да представлява стимул за купувачите. Очаква се купувачи на аукционите да са основно институционални инвеститори, най-вече пенсионноосигурителни компании и управляваните от тях пенсионни фондове.
В сряда стартира 33-ят централизиран публичен търг, на който Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, чрез борсата, ще предложи за приватизация дялове от 15 дружества. Крайната дата за провеждане на ежедневните търгове е 1 септември. На аукционите ще бъдат предложени и близо 714 хил. акции на "Петрол" АД, представляващи 0.65% от основния капитал на компанията, при средна цена от 2.90 лева за акция. В петък на борсата акциите на "Петрол" се търгуваха при цена от 2.80 лева за брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай