Газово отмъщение ще удари Турция

Газово отмъщение ще удари Турция | StandartNews.com

Кризата може да засегне и нас, но пък растат шансовете за "Южен поток"

За всички вече е очевидно, че руско-турските отношения пропаднаха в най-критичната си фаза, бих казал - на един порядък от състояние на война. Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев официално заяви, че ще има рязка промяна в икономическите отношения между Москва и Анкара. На първо място, това означава, че за проекта "Турски поток" вече ще се говори само в минало време. На второ място, от особена важност за нас е съобщението, че Русия спира доставките на природен газ за Украйна, което автоматически може да ни постави в ситуацията от януари 2009 година. А това означава, че ако следваме общите правила на теорията на игрите, Русия може да реши икономически да накаже, и то жестоко на прага на настъпващата зима, не само Украйна, а и Турция. Защото след диверсионния акт на газопровода Баку - Ерзурум през август Турция получава допълнителни количества газ по транзитния газопровод през Украйна, Румъния и България, като капацитетът му е натоварен 110%. Спирането на доставките на руски природен газ

ще изправи турската енергийна система пред остър дефицит

тъй като 68% от газа тя получава от Русия. Тъй като в Турция работят и газови електроцентрали, тя може да бъде изправена и пред режим на тока.

Що се отнася до проекта за изграждането на АЕЦ "Аккую", който е 100% руска инвестиция, по-скоро смятам, че ще бъде замразен, а не прекратен, тъй като той съответства на дългосрочните руски интереси в региона.
Лично аз предполагам, че Турция спешно ще си направи необходимите изводи. В противен случай ще бъдем изправени на прага на най-голямата опасност, която вече е свързана с геополитиката и дори беше оповестена, а именно, че Русия е насочила тежките си балистични ракети "Топол-М" към Истанбул и Анкара, което вече е ясен знак. Оттук нататък следват или отстъпки от двете страни, или нещо страшно, което не бих искал дори да изрека.
Що се отнася до България, мисля, че не бива да коментираме от позиция на тезата, че щастието на едни се гради върху нещастието на други.

Вероятно ще се увеличат шансовете ни за връщане към някаква версия на проекта "Южен поток", тъй като преминаването на трасето му през България не беше плод на сантименти, а единствено на икономическа целесъобразност.
В крайна сметка все още е много рано да се правят каквито и да било изводи, но нашите шансове за пребазиране на руските газопроводи в геостратегически план засега се увеличават.

Бих искал обаче отново да се върна към спирането на природния газ за Украйна, което засега е единственият факт, който пряко ни засяга. А знаем, че

една беда никога не идва сама

Знаем и че преди разширението капацитетът на газохранилището "Чирен" позволява добив от 4,5 млн. куб. м газ дневно, а от Гърция чрез реверс можем да получаваме до 2.5 млн. куб. дневно. Потреблението на страната ни през зимата е около 10 млн. куб. м дневно. Поради това аз, като буден гражданин, вече се обадих и в парламентарната енергийна комисия, и в "Булгартрансгаз", за да напомня незабавно да се направят проверки дали се спазва Законът за енергетиката в раздела "Газоснабдяване, а именно - дали потребителите на газ имат задължителен резерв от алтернативни горива за 30 дни. Ако не бъдат направени сега проверки, наистина можем да се окажем в кризисната ситуация от януари 2009 г. Още повече, че електроразпределителната мрежа в София наистина е в трагично състояние и няма да издържи едно по-сериозно натоварване. Тогава и без война можем да попаднем в същата ситуация като Турция - без газ и без ток. По-добре е проверките да се направят и мерките да се вземат предварително, отколкото постфактум, когато ще бъде прекалено късно за всичко.

Записа Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай