Брюксел най-после извади моркова

Брюксел най-после извади моркова | StandartNews.com

В Еврокомисията май разбраха, че ако не отвържат кесията, може да изпуснат България

Бойко Борисов не е получавал накуп толкова подаръци на рождения си ден, колкото вчера в Брюксел. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че започва отмяната на надзора - Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) на съдебните реформи, корупцията и организираната престъпност. Щедростта му се изля и в заявени намерения скоро да се изпълни процедурата: "Шенген, отвори се".

Вицепрезидентът на ЕК и отговорник за хазната Кристалина Георгиева излезе с благата вест, че Брюксел веднага ни пуска и другата замразена оперативна програма "Регионално развитие", след като преди седмица Европа отвъртя кранчето и по ОП "Околна среда". Георгиева също така посъветва българското правителство да побърза с подготовката по усвояването на 32-те млрд. лв. евросредства за следващия програмен период, така че страната ни да бъде "първа на опашката", когато започне раздаването след броени месеци. За капак Юнкер заяви, че българите са "велика нация" и че Еврокомисията няма да позволи на никого да изнудва страната.

Вчерашните срещи на премиера Борисов ознаменуваха пълен обрат в политиката на Брюксел. Особено по време на кабинета "Орешарски", над България се извиха неприятни вихрушки - спрени европрограми, глоби и корекции върху проектите, дипломатическа изолация на българските държавници, унищожителни доклади за съдебната система, високомерно размахване на пръст.

Разбира се, дори и най-големите поклонници на Борисов не биха се похвалили, че само за няколко седмици са отстранени всички нередности около усвояването на европейските пари,

покорили сме Шенген и сме размазали корупцията

Очевидно резкият завой и неочакваната щедрост на Еврокомисията имат други причини и на първо място страхът на Брюксел, че понасящата тежки щети от антируските санкции и перманентно мъмрена България може трайно да бъде загубена като съюзник и съответно да бъде притеглена в орбитата на Кремъл. Особено болна точка в оплетените отношения между геополитическите централи се превърна спирането на "Южен поток". Според редица експерти газопроводът под Черно море беше обречен заради скорошното му поредно обявено от "Газпром" поскъпване от 16 на 23,5 млрд. евро, девалвацията на рублата, падащите цени на петрола и отрязването на руските компании от световните капиталови пазари.
Допълнителното забавяне на строителните работи на "Южен поток" заради проверката на Еврокомисията за съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС окончателно са убедили руския президент, че Брюксел има намерение да го мотае, а българските власти в случая са с вързани ръце. Така или иначе Путин посочи България за главен виновник за неочакваното отклоняване на тръбата към Турция, чието строителство също вероятно ще се отложи във времето.

От началото на кризата в Украйна страната ни търпи огромни икономически и геополитически щети с поддържането на икономическото ембарго срещу Русия, за които е справедливо да бъде овъзмездена. В случая с "Южен поток" София също така се строи в послушната редица според издадените команди и спря строителните работи, за да дочака неизбежния край на проекта.

Премиерът Борисов трябва още по-смело да цака Еврокомисията със силните козове - лоялността на най-бедната страна в Съюза и жертвите, които прави в името на т. нар. европейска солидарност. Ще бъде малка компенсация Брюксел да поразвърже кесията, което да помогне на родната икономика да стъпи на крака. Въпреки че страната ни дава повече, отколкото получава от ЕС, въпреки трудностите и лишенията, нашенецът си остава сред най-горещите еврооптимисти на континента. През годините устойчиво две трети от българите не спират да обичат Европа. Остава сега Брюксел да проумее, че любовта на гладен стомах не може да продължава вечно и по-нататъшното обедняване на страната я заплашва с фактическа дезинтеграция. Както казват из Шопския край - по-добре голям морков, отколкото малка тояга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай