13 домашни игри за ваканцията

13 домашни игри за ваканцията | StandartNews.com

Направете хола спортна площадка, съветват US педагози

Ваканцията често е синоним на "скука" - особено в големия град, където вместо на площадката, малчуганите изкарват лятото пред компютъра или телевизора. Какво да направите, за да не се отегчава хлапето вкъщи от мързеливата ваканция? "Стандарт" събра съветите на US педагози, с които ще разнообразите лятото на мъниците.

1. Час по физическо

Помолете детето си да ви покаже някое движение или техника, научени по време на футболните тренировки в училище например. После вие му покажете поза, научена в курса по йога или някой фитнес трик. Превърнете това в игра, като последователно си сменяте реда и всеки демонстрира пред другия своите завидни спортни умения.

2. Зоопарк

Напишете различни видове животни на листчета хартия, сгънете ги добре и ги изсипете в купа например. Детето трябва да изтегли едно от листчетата, да види какво животно му се е паднало и да започне да го имитира, докато вие познаете кое е то. След това обръщате ролите. По-добре е да се имитират само движения на животинките, без звуците, които издават, за да има по-голяма полза от упражнението.

3. Замръзни на място

Вземете няколко плюшени играчки, надуйте музиката и накарайте детето да потанцува! Когато спрете музиката, детето трябва да замръзне на мястото си. Ако помръдне, преди дискът отново да е пуснат, трябва да си избере плюшена играчка и да започне да танцува с нея. Повтаряйте, докато се изредят всички плюшени играчки.

4. Дай пет!

Детето трябва да хвърли топка, колкото може по-високо във въздуха и преди тя отново да е "кацнала" на земята, бързо да се поздравите с плясване на ръцете или прегръдка.

5. "Цветна" разходка

Съберете цветни листи или стари кърпи и ги подредете едни след други на пода. Трябва да изглеждат като пътека. Важното е, повтарящите се цветове на листите да не са един след друг, например - синьо, червено, жълто и чак тогава отново може да повторите синьото. Предизвикателството - помолете детето да стигне до съседната стая, стъпвайки само върху жълтите листи. Ако трябва да отиде до другия край на дома ви, пък му позволете да стъпва само на два от цветовете.

6. Волейбол за един

Невинаги за играта на волейбол са нужни поне двама човека. За волейбола с балон е достатъчен само един състезател. Изберете свободно помещение в дома, сложете един стол, който да маркира центъра на "игрището" и хлапето трябва да се опита да задържи балона във въздуха, тичайки ту в едната, ту в другата половина.

7. Да ходиш като рак

Покажи на хлапето как да ходи като рак - ръцете и краката са опрени в земята, като гърбът трябва да сочи към пода, а коремчето към тавана. Ако се справи с това упражнение, може да експериментирате - да се опита да задържи някакъв предмет на корема, докато се движи например.

8. Поникване

Задачата е лесна - детето трябва да легне на пода и да се свие на кълбо, представяйки си, че е семе в почвата. Слънцето упорито го пече. В резултат постепенно започва да се отпуска и "да пониква".

9. Двойници

Играта на двойници е много забавна за децата - застават едно срещу друго и започват да имитират движенията си. Може да се включват всякакви интересни движения, например въображаемо ресане на дълга до земята коса или миене на прозорци.

10. Бум-тряс

Малчуганите се събират в просторно помещение и всички връзват ниско на десния си крак балон. Целта е да спукаш балон на противника с настъпване и да пазиш балона, вързан за теб, цял.

11. Баскетбол по пижами

Слага се голяма кошница или купа във всяка стая в дома. Децата стоят в коридора и се опитват да хвърлят сгънат парцал, така че той да падне в кошницата, поставена в най-близката стая. Ако успее, отива в стаята и от там се цели в следващата подред кошница. Печели този, който най-бързо обиколи дома, уцелвайки всички кошници!

12. Патешко ходене

Намерете подходяща топка за патешко ходене и направете една обиколка в стаята. Друг вариант - наредете децата едно до друго и поставете топката между тях, като те трябва да я придържат. Задачата е да стигнат до другата стая, прикрепени едно за друго, без да изпускат топката. Играта става по-трудна, ако намерите още топки или балони и броят на играчите се увеличи.

13. Надбягване

Децата ви обичат състезанията? Организирайте надбягване. Стартовата и финалната линия да са на около 15 крачки една от друга. Децата трябва да се надбягват, носейки картоф между краката си. Сложете купички на финалната линия и там децата трябва да поставят картофа в купата, но без да използват ръцете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай