Хотелиери: Да опростят концесионните такси на плажовете

Хотелиери: Да опростят концесионните такси на плажовете | StandartNews.com

Това е единственият ход да се спаси туризма

Чадъри и шезлонги да станат безплатни за туристите, а държавата да освободи концесионерите от годишните такси за наем на ивиците, настояват хотелиери. Според тях само по този начин ще се привлекат туристи. Предложението е на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и ще бъде изпратено до Министерски съвет.

"Поискали сме официална среща с министър Ангелкова и тази седмица очакваме да се случи. Ще представим нашето предложение и ще настояваме държавните институции да вземат спешни мерки, за да спасим с общи усилия сезона. Друг начин няма, дано да има кой да ни чуе", заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, Елена Иванова. Хотелиерите обявиха, че повече отстъпки от цените не могат да направят.

До края на март всички ранни резервации имаха намаление от 30%, което е три пъти по-голямо от други години. Въпреки това записванията останаха на критичния минимум, което показва че сезонът е застрашен от провал.
"Ние, като хотелиери повече от това не можем да направим. Дадохме 30% отстъпка, това на практика ни е цялата печалба.

Но ако дадем дори и още 1% намаление направо ще трябва да си затваряме хотелите. Събрахме се и обсъдихме много сериозно ситуацията. Положението наистина не е никак добро. Единственото, което успяхме да измислим е да привлечем туристи чрез безплатни услуги на плажа. За всички е ясно, че 30 лв за чадър с два шезлонга и то всеки ден, е непосилна сума за туристите.

Омръзна ни да слушаме, че туристите ходят в Гърция, защото там чадъра и шезлонга са безплатни. Нека и ние да опитаме този вариант. Нека държавата да освободи концесионери и наематели от таксите този сезон и да ги задължи да пуснат чадърите и шезлонгите без пари. И тогава да видим какъв ще е резултатът. Убедени сме, че туристите ще се върнат", коментира Елена Иванова. Тя уточни, че заради очаквания отлив на туристи този сезон хотелите ще работят с намален персонал. В Слънчев бряг ще бъдат наети поне с 10% по-малко работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай