Целувките на секссимволите (СНИМКИ)

Целувките на секссимволите (СНИМКИ) | StandartNews.com

Киноспециалистите твърдят: ако в първите 15 минути двамата герои проявяват симпатии един към друг, то някъде между 63-ата и 88-ата ще се целунат. Независимо дали в една любовна история ще има хепиенд или не, то целувката е неизменна - тъкмо после, когато се разделят, да плачем повече, ако сме от тези, дето плачат. Спомнете си за "Ново кино Парадизо" на Джузепе Торнаторе - слепият и стар Алфредо завещава на Салваторе най-красивите целувки от десетки ленти, които навремето е трябвало да реже заради цензурата. Получи се цял филм, съставен само от целувки, а от Торнаторе се получи световноизвестен режисьор.

Българските ленти, разбира се, изобилстват от емблематични целувки. Актьорите остаряват и умират, но този миг остава завинаги запечатан; безсмъртна работа е целувката в киното и именно заради това привлича винаги зрителя.

Мислят Гинка Станчева и Карамитев за гаджета

Гинка Станчева е въвлечена в сантименталните екшъни още от началото на екранната си кариера. Боян Дановски снима 17 дубъла на целувката между красавицата и Асен Кисимов в "Точка първа" - камерата се върти пред националния стадион "Васил Левски". Стотина метра по-навътре в Парка на свободата, до една от многото чешмички, които отдавна ги няма в Борисовата градина, Гинка и Апостол Карамитев се целуват в последния кадър на "Любимец 13" - Володя Янчев снима 12 пъти този миг. Двамата актьори вече са играли заедно в "Хайдушка клетва", ще си партнират и в "Специалист по всичко". На половин България много й се иска между тях да има "нещо повече", но няма. Гинка признава, че се прехласва по Апостол още като студентка в академията - тогава тя и колегите й от трети курс влизат в миманса на "Ромео и Жулиета" в Народния.

Крадецът на чувства

Когато Невена Коканова и Раде Маркович трябва да се целунат за първи път в "Крадецът на праскови", между тях настъпва видимо и непреодолимо смущение, което много пречи на Въло Радев. Тогава големият кинаджия казва на другите от екипа: "Оставете ги за малко". Актьорите се отдалечават - само двамата, в задушевен разговор, без любопитни очи и уши. Дали точно тогава, дали в друг момент, но любовта между Невена и Раде избухва с опустошителна сила. И оттук нататък нейната магия прелива от всеки кадър на екранни хит по изключителната повест на Емилян Станев. Но Невена е много омъжена за най-добрия човек, когото познава, Любомир Шарланджиев, а Раде е силно женен за Оливера Кръстевич - сръбската Стоянка Мутафова. Той обаче се развежда, докато Невена щади сърцето на съпруга си. Звездите на Въло Радев се срещат по международните фестивали. Тяхната приказка във Венеция бележи завинаги живота им. Там дори ги приемат като двойка. Но когато Невена остава сама, решава, че животът не може да бъде върнат назад и отказва предложението на Раде за брак.

Дами канят

Стефан Данаилов се е целувал може би с всички жени в родното кино, че и с няколко от руското и европейското, като най-фаталната между тях е полякинята Барбара Брилска. Напоследък професорът "произведе" бурна целувка в "Стъклен дом" - с топмодела Станимира Колева, която се пробва като актриса. "Никак не ми беше лесно. Но той подходи по много деликатен и елегантен начин, накара ме да се отпусна. Неслучайно всичките му студенти го обожават - умее да обяснява на терен и да общува", споделя красавицата. Деси Бакърджиева пък "прелъсти" Ламбо във "Фамилията", където играеше негова разюздана снаха. Стефан Данаилов е изиграл повечето възможни роли под слънцето. Но Джейк в "Жените на Джейк" на Народния и Яким в "Дами канят" на Иван Андонов като че ли най-ярко обобщават мачовско-духовните драми на театралните и филмовите му герои.

Другият наш възможен живот

Иван Иванов в Армията се целуваше като Ромео с Жулиета на Мариана Димитрова. В киното оставяше без дъх Янина Кашева във "Всичко е любов", но жената, с която остават христоматийна двойка, е Ваня Цветкова. Те са заедно в "Лавина", "Комбина", "Другият наш възможен живот". Той е единственият мъж, за когото актрисата все още продължава да говори с младежката си емоция.

Аня побърква наред в киното и театъра

"Няма нищо по-противно от еротика без чувства", казва Аня Пенчева, която пази любовта си само за Ивайло Караньотов. Съпругът й, чието черно чувство за хумор е републиканско като шампионските му титли в леката атлетика, иронизира: "Любовта е страшна, програмирана глупост". Това, разбира се, никак не пречи на мъжа, който мрази комунистите, журналистите и футболистите, да е луд по Аня почти четвърт век. Звездата на Народния винаги е действала на режисьорите като червено на бик - разберат ли, че тя е готова да снима или репетира с тях, веднага започват да й мислят горещи флиртове, нежни сцени и провокативни кадри.
Някога с Андрей Баташов бяха изумително еротични в "Синята стая". Сега тя е Лиза в "Крадецът на праскови", където омайва Иво на Юлиян Вергов. В "Аз плащам" пък е абслютната фатална жена, около която се върти целият емоционално-криминален екшън.

Захари Бахаров - хладен и красив

Захари Бахаров - може би най-мощният от актуалните мъжкари в нашенското седмо изкуство - имаше поредица от изразителни ласки с Диляна Попова в Love.net и с Таня Илиева в "Дзифт". Но преди всичко останало актьорът е много убедителен в театъра. От години той прави силна серия в Народния, "199", Сатирата, на турнета из страната с "трите мечки" в "Арт" и "Спанак с картофи". За щастие в сакралното мазе на "Раковска" отново извадиха на сцената "Старицата от Калкута", където Бахаров разгръща целия си великолепен талант, въпреки че текстовете на Ханох Левин никак не са еротични в традиционния смисъл на тълкуването.

В живота обаче отличникът, който вече снима в "Пазители на наследството" на Джордж Клуни и в "Игра на тронове", е верен на красивата журналистка Диана Алексиева, майка на двете му деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай