СНИМКИ: Котки разбивачи на класации

Гръмпи, Гневният персиец, Двуликият Янус, Хипстърът Хамилтън, Зелената от Варна, Сладурът Снупи

СНИМКИ: Котки разбивачи на класации | StandartNews.com

Най-печелившата донесе на стопанката си 100 милиона долара само за две години

Социалните мрежи имат вече добре установено поведение. В размирни времена, в които политиката е под прицел, те неизменно се превръщат в трибуна за спорове, бунтове, нещо като пета власт, която е не по-малко влиятелна от първите четири - общественото мнение все по-често се оформя именно през Фейсбук. Когато обаче дойдат празни месеци и години, вместо изказвания на политици, неизменно се завръщат те: котките.

Кой би предположил такава огромна парабола - че ще живеят близо до хората от преди повече от 3500 години и ще бъдат любимци на фараоните в Древен Египет, за да се стигне до момент, в който мустакатите любимци ще станат онлайн звезди на леко странните обитатели на ХХI век. Нещо повече: също като при хората, котките вече следват сходни правила - има йерархия, има известни и по-малки известни, има тотални и всеобщи любимци, които се знаят общо взето от всеки, който прави нещо друго в интернет освен да си проверява пощата. Някои от най-известните котки и котараци дори притежават собствени профили в мрежите - т.нар. Grumpy Cat (Сърдитата котка) има повече от един милион последователи във Фейсбук, повече отколкото който и да било български политик например. Превърнала се е и в "коментатор" на събития, тъй като често изгрява в колажи и ядовити реплики, приписвани на писанката от форумните зевзеци. Други домашни любимци пък редовно правят по 50-60 милиона гледания в youtube - лекотата, с която изместват интереса към музикалните клипове, е наистина озадачаваща. Дали светът се е инфантилизирал е въпрос с понижена трудност - инфантилизирал се е и още как. Но това едва ли е проблем - все пак масовото вдетиняване на разглезените хора на ХХI век е по-добре от войни, поголовен глад и угрозата да умреш от кашлица, преди да бъде измислен антибиотикът. Затова: ето ги. Най-известните котки на планетата.

Гръмпи печели повече от Роналдо

Би трябвало поне веднъж да сте попадали на нея - Grumpy Cat, сърдитата котка. Която е готова да потуши всяко въодушевление и да запази във всеки момент едно наистина чудесно чувство за мизантропия. Находчивата стопанка на Сос Тартар (както е истинското име на котката) успява да се възползва от ситуацията и превръща намръщената си любимка в машина за пари. Сервитьорката Табата Бюндсен регистрира търговската марка "Grumpy cat" и започва да произвежда всякакви предмети с лика на животинката. Без да подозира, намръщеното коте става част от книги и дори един филм - "Най-лошата Коледа на сърдитата котка" (най-обсъждания филм в Туитър тази година). Простата равносметка показва, че от раждането си на 4 април 2012 година "Grumpy" е заработила повече от 100 милиона долара, като сумата расте главоломно. От началото на годината тя е изкарала повече пари от звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо, който е спечелил $42,2 млн. Заработила е също така много повече от Ким Кардашиян и Анджелина Джоли. За да води нормален начин на живот, Grumpy се подлага на фотосесии не повече от 2 пъти седмично. Гушкането и галенето от непознати е строго забранено.

А собственичката на сърдитата котка казва, че за 2-годишния й любимец няма и миг покой. Броени дни, след като котето се появило в социалните мрежи, Бъндсен можела да напусне работата си като сервитьорка, а "телефонът не е спирал да звъни оттогава", споделя тя. Едва ли обаче това е за оплакване - какъв по-голям късмет от това собственият ти домашен любимец да те направи милионер за две години?

Сърдитата котка се радва на 521 000 последователи в Instagram и 255 000 в Twitter. За сърдитата котка има и две книги - първата влезе в списъка с бестселърите на "Ню Йорк таймс", а втората се нареди сред най-добре продаваните заглавия в най-голямата онлайн книжарница - Amazon. Разбира се, Гръмпи има и официален магазин, в който се предлагат близо 140 продукта с неговата марка във всякакви категории - от електроника до облекло. А това не е всичко - има и линия специални кофеинови напитки, Grumppuccino, които се предлагат в над 100 кафетерии в САЩ.

Гневният персиец

Този писан изглежда така, сякаш някой го е събудил в 2 часа през нощта, на следващия ден са му изяли закуската и ако имаше възможност да унищожи цялото човечество, би го направил без капка угризения. Името му е Гарфи, а стопаните му са категорични, че въпреки гневния блясък в очите му, е най-добродушната котка, която са имали. Схемата, разбира се, е същата - милиони печалби от снимки, фотосесии, последователи в социалните мрежи и милиони брой гледания на клипчета с котарака в youtube. На рижавия персиец посветиха статии както "Ню Йорк Таймс", така и "Дейли Мейл". Котаракът живее в съседна Турция. А в интернет редовно правят колажи с Гарфи и Гръмпи, които спорят по даден въпрос, всеки по своя си начин: първият ядосан, вторият отегчен. Феновете на персиеца се шегуват, че може да е страшно да чуеш зад гърба си забързани стъпки в тъмното, но няма нищо по-стресиращо от това да се събудиш през нощта и да видиш как този котарак е вперил безмилостен поглед в теб сякаш тъкмо планира убийството ти.

Двуликият Янус

Две различни очи са все пак срещано явление при котките, но черната и светлата половина прави тази писанка една от най-големите изключения на природата. Името й е Венера и се радва на стотици хиляди почитатели в социалната мрежа. Дълго време феновете все пак хранеха подозрения, че животинчето всъщност е добре направен фотошоп, но след като стопаните му пуснаха клипчета в интернет, на които се вижда ясно, че няма измама, Венера стана една от най-популярните котки в света.

Хипстърът Хамилтън

Авангардната хипстърска мода, която върна на почит мустаците и големите бради, пасва напълно на Хамилтън. Природата си е поиграла доста с котарака, сякаш за да му придаде онзи брадат вид, по който в момента е полудяла цяла Европа.

Зелената от Варна

Смарагдово зелена улична котка, която броди из улиците на Варна стана онлайн звезда буквално за няколко дни. Този път със сигурност обаче става въпрос за боядисване. Варненци си имат и Фейсбук група, чиято цел е да бъде открит виновникът за това тя да изглежда така. Според много жители на морската столица става дума за вандализъм. Има и друга теория - някои варненци твърдят, че котката понякога спи на място, където има оставена боя на прах, разтваряща се при дъждовно време, защото от ден на ден цветът й ставал все по-зелен.

Ветеринари пък смятат, че е възможно да става дума за готварска боя, тъй като котките се мият с близане и ако препаратът не е безвреден, последиците биха били фатални. Медиите, които обърнаха внимание на феномена, бяха едни от най-влиятелните в света - телевизионният канал ABC, "Хъфингтън поуст", "Дейли Мейл", "Индипендънт", "Телеграф", "Мирър" и още няколко десетки френски, немски и англоезични издания.

Сладурът Снупи

Китайската котка с дебели бузи Снупи е неизменна част от хит парада на най-сладките писани в интернет. Домашният любимец има общо 500 000 последователи в различни социални мрежи. Писаната прилича не на животно, а на плюшена играчка. Муцунката й е сплескана и от лицето й стърчат две огромни бузи. "Най-голямото достойнство на моята котка е лицето й, което е досущ като английски пай", споделя гордата й собственичка, госпожица Нин, която живее в 7-милионния град Чънду в провинция Съчуан. А сладурският й външен вид е дошъл от кръстоска между американска късокосместа котка и персиец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай