Ива сънува аксесоари

Ива сънува аксесоари  | StandartNews.com

Трите деца на геоложката и природата са нейното вдъхновение
Красимирова прави причудливи диадеми и шноли дори от копче

Харесвате ли закачливите, стилни аксесоари за коса, които придават акцент на визията ви? Ако отговорът е "да", ще ви представим точния човек. У Ива Красимирова всичко е необичайно. На 34 години е и вече има три деца - нетипично за млада софиянка. Голямата й дъщеря Теди е четвърти клас, а Влади втори в руско училище. Малката Ива скоро ще последва кака и батко.

По образование младата жена е геолог с магистратура по минералогия. Има и квалификация по фирмено управление. Работила е в няколко големи и по-малки организации, почти винаги с намалено работно време. "За да мога да обръщам повече внимание на децата си. Огромна подкрепа получавам от съпруга ми Иво не само в домакинската работа, но и с отглеждането на децата ни, които почти всеки ден посещават различни извънкласни занимания", обяснява Ива.

Всичко това обаче не й пречи, дори и помага да следва мечтите си - да създава красота за хората и да е щастлива от това. "Мечтите ни правят можещи и знаещи, което значи и свободни", е философията на многодетната майка.

Идеята да изработва сама аксесоари за коса идва на Ива две години след раждането на най-малката красавица. Оказва се, че не може да намери качествени шнолки и диадеми за косичките на момиченцата. Често тези, които купува, се разпадат още след третото слагане. "Понякога голямата ми дъщеря чупеше диадемите, а и естетически не отговаряха на това, което ми се искаше да носят. Така започнах да изработвам модели за моите момичета, после за приятелчета и хората започнаха да ме окуражават и да ги харесват. След малко повече от година, основните ми помощници са иглата и конецът", разказва талантливата жена, която в момента изцяло се е отдала на хобито си.

В началото трудно открива подходящи материали, които да отговарят на естетическите й хрумки. Някои атр магазини за художници обаче започват да внасят интересни панделки, ленти и дантели. За щастие много он-лайн платформи от България и чужбина също предлагат и дизайнерски варианти и до колкото й е възможно, Ива се възползвам от предложенията.

"Понякога се случва да виждам мои аксесоари повторени изцяло от колеги. Може да се копира един, два или пет модела, но креативността не се учи, или я притежаваш, или не. Така и възпитавам децата си - да ценят красивото и естетическото, да имат собствен стил. Ако вложиш цялата си енергия в това, което правиш, сам стигнеш до своята идея и вървиш по своя път, а не следваш другите. Тогава се чувстваш наистина удовлетворен от това, което правиш и то ти се отблагодарява", е кредото на креативната млада дама.

Питам я дали изработва неща по поръчка и налага ли й се да прави естетически криввания? "Не правя компромиси с творенията си. Случвало се е да ме помолят да изработя нещо, което не отговаря на вижданията ми за красиво. Но с обсъждане винаги стигаме до подходящ вариант. Когато човек работи със сърцето и душата си, такива ограничения не му се поставят - хората, които виждат работата ти, го усещат и ценят", убедена е Ива.

Като чувствителен човек тя се вдъхновява от много неща. Най-вече от децата си, от природата, понякога конкретна материя или даден цвят, дрешка, дори копче могат да родят в главата й прекрасна идея. "Изработката на някои нови модели може да ми отнеме часове, често няколко дни и седмици. Идеята се заражда, стигам до някъде, но в даден момент виждам, че не мога да продължа. Все нещо ми липсва. Оставям идеята да отлежи, да си "почине". Почти всяка нощ сънувам следващия ми модел и още със събуждането вече имам решението. Нямам търпение да го изпробвам. Щастлива съм, когато от ръцете ми излизат красиви шнолки и колоритни диадемки, които да носят радост на малките и по-големите им притежателки", разкрива малко от тайната си Красимирова. И допълва, че много държи аксесоарите й хем да са удобни, хем да изглеждат перфектно, изпипани до най-малкия детайл. Понякога ги майстори по цели нощи, когато децата спят. Но признава, че емоцията е неповторима, ако правиш нещо с любов, положителна нагласа и настроение. Защото всичко това се пренася и в красивите и причудливи творения. Някои са мултифункционални за различни поводи. Ластичните ленти, например, които са с регулируема дължина и може да се използват самостоятелно като диадема. Сред моделите й ще намерите диадеми в различен стил. В зависимост от желания резултат, те са създадени от материали като луксозна дантела, тюл, сатен, перли, камъни, различни катарами и други орнаменти. Ретро визия, ексцентричен стайлинг, романтика, сексапил - това е за дамите, които искат всеки път да бъдат красиви по един различен начин. Малка част от аксесоарите на Ива могат да се открият в няколко атр местенца в София - Еуфория шоп (ул. "Сан Стефано" 9), магазинчето на ул. "Крум Попов" 16, Къщата за четящи хлапета "Приказка без край" (ул. "Арх. Йордан Миланов" 4).

"Все още не съм пораснала достатъчно, за да имам свое виртуално или реално местенце. Използвам опциите, които социалните мрежи предлагат, за да достига творчеството ми до повече хора. В страницата ми във Фейсбук Iva's Creations.bg се стремя да обновявам информацията за различните събития, на които участвам. Смятам, че на българския пазар трябва да има много повече избор от български ръчно изработени продукти. Противно на мнението, вярвам, че хората ценят ръчната изработка и разбират какво е качествено. Ако не се влага творчество и емоцията е без въображение, хората се потапят в един безкраен океан от преправени или аналогични идеи. А те раждат масовите стоки"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай