$96 500 за меню от "Титаник"

$96 500 за меню от "Титаник" | StandartNews.com

Меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба "Титаник", бе продадено на търг за 96 500 долара. Съобщението е от аукционната къща "Хенри Олдридж енд сан" в графство Уилтшир, Южна Англия.

В нощта на 15 април 1912 г. трансатлантическият лайнер "Титаник", на път от Великобритания за САЩ, се ударя в айсберг и потъва. При катастрофата загиват повече от 1500 души. Менюто е с дата 12 април и предлага на пътниците през този ден агнешки пържоли, английски пай с кълцано свинско месо, пудинг с тапиока. То е било в джоба на палтото на французойката Елиз Люрет, с което тя напуснала потъващия кораб. Жената пътувала на "Титаник" като слугиня на богатото американско семейство Спенсър. Успяла да се спаси при корабокрушението заедно с госпожа Спенсър, докато господарят й загива.
На търга бе предложена цяла колекция от предмети от парахода, съхранени от наследниците на Елиз Люрет. За 53 000 бе продаден планът на палубата за първа класа. Точно този план е помогнал на Люрет и господарката й да намерят пътя към спасителните лодки. Общо 250 предмета от "Титаник" намериха нови собственици срещу стотици хиляди долара.
Междувременно на търг в Бостън пък за 34 хил. долара бяха продадени черно-бели снимки от сватбата на бившия американски президент Джон Кенеди и Жаклин Бувие. Фотосите са част от 13 оригинални негатива от церемонията. Предоставил ги е лекар, който пожелал да остане анонимен.

Семейство Кенеди се ожени на 12 септември 1953 г. в църквата "Света Богородица" в Ню Йорк, южно от Бостън. Продадените снимки показват как младоженците излизат от църквата и по-късно режат сватбената си торта. Правени са от независимия фотограф Франк Атман. Предполага се, че те никога не са били публикувани. Кенеди по това време е бил сенатор от Масачузетс, а след седем години става президент на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай