Откриха кинжал на Тутанкамон с извънземен произход

Откриха кинжал на Тутанкамон с извънземен произход | StandartNews.com

Кинжал, открит в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, е изкован от желязо от метеорит, показва нов анализ на химическия състав на метала, цитиран от британския в. The Guardian.

През 1925 г. археологът Хауърд Картър открива два кинжала в платовете, с които е увито тялото на младия владетел, мумифициран преди повече от 3300 години.

Единият от тях е от желязо, а другият с острие от злато. Желязното острие със златна дръжка във формата на чакал изумява учените от десетилетия. Причината е, че железните оръжия са изключителна рядкост в древен Египет, а освен това металът не е ръждясал изобщо.

Експерти от Италия и Египет са анализирали метала с рентгенов флуоресцентен спектрометър, за да определят химическия му състав и са открили високо съдържание на никел и кобалт. Според тях това категорично показва извънземен произход.

Те сравняват металния състав с изследвани метеорити, паднали на радиус от 2000 километра от бреговете на Червено море и Египет и установяват много близки нива в един от тях.

Този метеорит на име „Харга" е открит на 240 километра западно от Александрия в крайморския град Мерса Матрих, познат като Амуния по времето на Александър Македонски.

Въпреки че хората умеят да изготвят сечива от мед, бронз и злато още от 4000 г. преди Христа, желязото се появява доста по-късно и е рядкост в древен Египет.

През 2013 г. археолози откриха девет почернени железни топчета в Египет, изковани от части от метеорит и никелово-желязна сплав. Те са значително по-стари от фараона и датират от 3200 години преди Христа.

„Това са единствените два железни артефакта, открити от времената на древен Египет. И двата произхождат от метеорити. Предполагаме, че древните египтяни са ценили високо метеоритното желязо за изготвянето на декоративни и церемониални предмети", казва екипът, изследвал кинжала на Тутанкамон.

Учените считат, че египтяните са отдавали голямо значение на падащите от небето обекти. Те смятат, че откритието придава ново значение на използването на думата „желязо" в древните текстове и отбелязват, че през 13 век преди Христа той буквално се превежда като „желязо от небето".

Египтологът Джойс Тилдесли от Манчестърския университет също е убеден, че древните египтяни биха почитали небесните обекти, паднали на Земята.

„Небето е изключително важно за хората в тогавашен Египет. Нещо, което пада от небето, би се считало за дар от боговете", казва той.

Високото качество на кинжала предполага, че Тутанкамон, живял в края на Бронзовата епоха, е разполагал с ковачи, които са имали впечатляващи умения, предвид рядкостта на материала. Това може да не е единственият обект с метеоритен произход в гробницата на фараона.

През 2006 г. австрийски астрохимик предположи, че необичайният жълтеникъв камък, оформен като скарабей в погребалната огърлица на Тутанкамон, всъщност представлява стъкло, получило се от високата температура при падането на метеорит в пясъка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай