Корабите призраци носят лош късмет

Корабите призраци носят лош късмет | StandartNews.com

Много от съдовете са намерени изоставени от екипаж и пасажери

За тях се смята, че искат да впримчат душите на удавниците

Корабите призраци са част от предания, които се разпространяват от мореплавателите векове наред. Хората вярвали, че те предвещават лош късмет. Използвали понятието "кораб призрак" като термин за изоставени при съдбоносни и мистериозни обстоятелства плавателни съдове. Легендите твърдят, че тези фантоми с години кръстосват моретата без капитан и екипаж, както и без посока. Нерядко, когато друг кораб се приближи до тях и моряците стъпят на борда, там бива открит мъртъв целият екипаж, понякога в странни и ужасяващи пози. Ето някои от най-често срещаните легенди за корабите призраци, разказани от idi.bg.

Сред най-популярните легенди от митологията на Чили е корабът Caleuche. Той се появявал всяка нощ близо до остров Чилое. Местните предания разказват, че корабът е олицетворение на живо същество, което идва, за да впримчи и отнесе душите на удавените в морето хора. Разказват, че всеки път, когато корабът е регистриран край острова, той изглежда необикновено празнично - красив и светъл, съпроводен от звуци на музика и човешки смях. В същото време на палубата му не се виждат нито пасажери, нито екипаж - смеховете сякаш долитат от празното пространство. Броени минути след появяването си, корабът фантом изчезва отново някъде из дълбините на морето и след това пак се появява. Митът разказва, че душите на удавниците, които корабът събира, отиват при водните духове, които са същества, подобни на русалките.

Ако удавник успее да се качи

на кораба фантом и да върне душата си, той можел отново да си възвърне живота, който е имал преди това.
Легенда от Ванкувър пък разказва за

СС Валенсия - параход, който е потънал в близост до крайбрежието на Британска Колумбия през 1906 година. Корабът бил застигнат от буря близо до нос Мендосино, ужасеният капитан опитал да го отклони, но се блъснал в риф и потънал в морските дълбини. Част от екипажа се добрала до спасителните лодки и започнала да евакуира пътниците, но лодки и салове се преобърнали и отнесли всички към дъното. Някои от пасажерите и моряците просто изчезнали безследно. В крайна сметка само 37 от около 180 души на борда оцелели. Пет месеца по-късно рибар съобщил за открит спасителен сал с 8 скелета в близката пещера. Започнало щателно търсене, но нищо не било намерено. Тази мистерия се превърнала в източник на множество истории за призраци и кораб фантом. Моряци твърдят, че често виждали призраци на параход, плаващ близо до рифа в Pachena Point.

Мистерията на Оранг Медан пък тръгва от 1947 година, когато два американски кораба получили обезпокояващо обаждане, докато плавали близо до крайбрежието на Малайзия. Човекът, който се обажда, се представя за член на екипажа на Оранг Медан - холандски кораб, който плавал наблизо. "Капитанът и екипажът са мъртви", гласяло съобщението. "Аз умирам" били последните думи, който американците успели да прихванат от холандския плавателен съд. Те бързо се насочили към мястото, откъдето било получено обаждането. При пристигането си изпитали истински шок - плавателният съд бил напълно невредим, но целият екипаж, включително и кучето на борда, били мъртви.

Лицата на моряците били вцепенени от ужас

а ръцете им сочели към нещо невидимо. Преди да се проведе допълнително разследване от спасителния екип, корабът мистериозно се опожарил и всички трябвало да се евакуират. Учените с по-рационално мислене имат теории за това какво се е случило. Една от тях гласи, че природни газове са изплували от океана и са проникнали в кораба, убивайки всички на борда. Естествено, не липсва традиционното обяснение с появата на извънземни, които по неизвестна причина умъртвили хората на борда и изчезнали обратно с летящата си чиния. Истината така и си остава неразбулена.

Може би най-известният кораб призрак на Източното крайбрежие на САЩ е шхуната Карол А. Диъринг. За нея се смята, че е заседнала близо до нос Hatteras, Северна Каролина през 1921 година. Корабът току-що се е бил завърнал от пътуване с цел търговски доставки на въглища в Южна Америка. За последен път е бил забелязан на юг от Hatteras, близо до нос Lookout. Намерен е заседнал в известните Диамантени плитчини, район, известен с множество потънали кораби.

Плавателният съд няколко дни стоял там в очакване на помощ, преди в крайна сметка да бъде открит от спасителните екипи. Когато накрая те достигнали до него, установили, че корабът е бил напълно изоставен. Навигационното оборудване и дневниците били изчезнали, както и двете спасителни лодки. След това започва едно от най-мащабните разследвания от правителството на САЩ, което установява, че няколко други кораба са изчезнали при мистериозни обстоятелства по едно и също време. Едно от най-популярните обяснения на случилото се гласи, че всъщност става дума за пиратско нападение.
Един от най-невероятните случаи, свързан с призрачен кораб, се отнася до Байчимо, изоставен товарен параход, който е плавал в близост до Аляска в продължение на почти четиридесет години. Корабът е собственост на фирмата Hudson Bay. Дейността му е обвързана с търговия на кожа с инуитите в северната част на Канада. През 1931 година Байчимо попада в тежка снежна буря. Корабът успява да се измъкне от ледовете, но се оказва силно повреден и в крайна сметка изоставен от Hudson Bay. Удивителен е фактът, че Байчимо успява

да се задържи на повърхността на водата за следващите 38 години

Той се превръща в част от местните легенди и често е бил наблюдаван от ескимосите и от други плавателни съдове как се люшка безцелно по крайбрежието. За последно е бил видян през 1969 година, но след това изчезва.

Историята на кораба "Октавий" също е сред известните разкази за морски фантоми. Тя датира от 1775 година, когато китоловен кораб, наречен Herald, попада на Октавий, плаващ безцелно край бреговете на Гренландия. Екипажът на Herald се качил на кораба и открил там телата на екипажа и пътниците, сковани от арктически студ. Капитанът бил намерен, седящ на бюрото си, а до него бил разположен регистър с последни записки от 1762 г., което означава, че "Октавий" е бил носен от течението в продължение на 13 години.

Легендата гласи, че хората са загинали на път от Англия към Ориента, минавайки през Северозападния морски път, но корабът попаднал в капана на леда. Ако това е истина обаче, то ще означава, че "Октавий" е преминал Атлантическия океан като призрачен кораб, тъй като неговият екипаж и капитанът отдавна са били мъртви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай