Санчо Финци - актьор на годината в Германия

Санчо Финци - актьор на годината в Германия  | StandartNews.com

Талантливият българин скоро си идва у дома за нов проект

Неговият Владимир в спектакъла "В очакване на Годо" на Иван Пантелеев в "Дойчес театер" бе наречен изключителен

Безспорният талант на Самуел Финци отново намери потвърждение. Синът на Ицхак Финци, който от 26 години работи в Германия, където има десетки роли на театралната сцена, в игралното кино и в телевизията, бе обявен за актьор на годината в немскоговорещите страни. Българинът получава отличието за изключителното си превъплъщение в ролята на Владимир в пиесата на Самюъл Бекет "В очакване на Годо", спектакъл на берлинския "Дойчес театер". Постановката е на друг българин, Иван Пантелеев, съобщава сайтът "Берлин онлайн".

49-годишният актьор е избран в годишното гласуване на 42 критици от списание "Театърът днес". Шестима от специалистите са посочили Финци - достатъчно, за да получи приза.

Театралната награда на Берлин се смята за едно от най-високите отличия в културата на Германия. За театър на годината беше избран виенският "Бургтеатер". На второ място е театърът в Дортмунд, а на трето са три берлински сцени - "Фолксбюне", "Максим Горки" и "Шаубюне".

"Тези неща са субективни - на едни се харесва едно, на други - друго, но спектакълът е добър. Аз много харесвам това представление "В очакване на Годо" и се радвам, че доста хора си мислят същото. Професионалистите - също го оценяват. Важно е не кой откъде идва, а какво носи в себе си. Не съм се замислял дали Иван Пантелеев е български или немски режисьор. Той е режисьор. Аз обичам да работя с него, защото смятам, че много го бива. И когато човек работи с хора, които му създават чувството, че разбират какво правят, му е много приятно", призна Санчо пред БНТ. Финци разкри, че съвсем скоро ще има изява и в България. "Проектът е много интересен за мен, но засега пазя подробностите в тайна", сподели актьорът.

Преди четири години Самуел Финци, покойният днес режисьор Димитър Гочев, както и актьорите Алмут Цилхер и Волфрам Кох, получиха театралната награда на Берлин - едно от най-високите отличия в културата на Германия. Журито на Фондация "Пройсише Зеехандлунген" определи тогава като епохални представените на сцените на "Фолксбюне" и "Дойчес театер Берлин" постановки "Битката на негъра и кучетата", "Иванов", "Перси" и "Палата номер 6". Наградата от 20 000 евро бе присъдена на Гочев, Финци, Цилхер и Кох, защото "квартетът е останал верен на себе си, без да спре да се развива". Освен това, както пише в. "Тагесшпигел", Димитър Гочев успява да покаже, че схващането за театъра не бива да се ограничава само до режисурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай