Италианци аплодираха "Съдилището"

Италианци аплодираха "Съдилището"   | StandartNews.com

Вежди Рашидов откри осмия празник на българското кино в Рим

Познавачи и критици на седмото изкуство аплодираха преди вчера в Рим "Съдилището" на Стефан Командарев. С хита, в който блестят Асен Блатечки, Ованес Торосян, Зуека, Христо Мутафчиев, Параскева Джукелова и Мики Манойлович, стартира осмото издание на празника на българското кино в италианската столица. Двете зали в Каза дел чинема в парка "Боргезе" се оказаха тесни за зрителите от поне четири националности. Министърът на културата Вежди Рашидов официално откри поредния екранен маратон. "Щастлив съм да поздравя толкова много творци от двете държави", каза известният скулптор, който часове преди това подписа с колегата си Дарио Франческини ново споразумение за копродукции. Джорджо Госети, шефът на Каза дел чинема, който участва и в селекцията на венецианския фестивал, писа висока оценка на "Съдилището" и коментира, че се надява бг ленти да се преборят за място в конкурса край лагуната. Според Госети, който кацна направо от червения килим в Кан, нашите кинаджии не се изкушават от самоцелния комерс, а това ги издига на европейско ниво. Оказа се, че господинът напоследък е гледал няколко родни продукции.

Специално за среща с Вежди дойде и експосланикът на Италия в София Стефано Бенацо. Той пък обеща безвъзмездна площ за наши артисти на биеналето във Венеция през 2017-а. Тициана Тоди от галерия "Виктория" на култовата улица "Маргута", завинаги свързана с великия Федерико Фелини, също прояви изключителен интерес към български художници. Тъкмо във "Виктория" Георги Чапкънов вае портрета на световноизвестния художник, който приживе обитава една от съседната сгради.
"Спецовете, които бяха в Каза дел чинема, останаха наистина очаровани от играта на Асен Блатечки. Той чу толкова суперлативи за актьорския си талант, че по едно време се смути. Един от критиците пък откри в "Съдилището" теми, сходни на тези в пиеса на Луиджи Пирандело, който за тях е бог", коментира Жана Яковлева, шеф на културния ни институт в Рим. Тя посрещна и Бепе Чино - стар приятел на България, шеф на международното жури на "Любовта е лудост", снимал страхотния Джоко Росич в една от последните му роли. Между зрителите беше и Кирил Маричков-син, който ще води огромна компания от приятели, за да гледат заедно "Вчера" - прекрасния филм на чичо му Иван Андонов, съпруг на леля му Люба Маричкова.

Направо от церемонията за раздаването на 25-ите "аскери" кацнаха програмният директор на БНТ Севда Шишманова, Владо Пенев и отличникът вече и в драматургията Малин Кръстев. Оказа се, че господарят на ефира е снимал в 18 продукции с италианци, но за първи път стъпва в Рим. В петък във Вечния град акостира втората смяна звезди - Мишо Билалов, Стефка Янорова и Параскева Джукелова. От Париж би трябвало да пристигне и Георги Балабанов, за да представи "Досието Петров". До 31 май в Рим ще се въртят и класики, между които са "Козият рог" и "Крадецът на праскови". Във фоайетата е подредена експозицията "Обичам този филм" с 60 плаката на наши и световни хитове.

Празникът, посветен на 100 години от рождението на киното ни, е организиран от Българския културен институт в Рим с подкрепата на "Стамболийски" 17 и НФЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай