Фахрадин играе Хайтов на димитровградска сцена

Фахрадин играе Хайтов на димитровградска сцена | StandartNews.com

"АктьориТЕ" откриват театралния фест "Любимец 13"

С премиерата на спектакъла "АктьориТЕ" Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" Димитровград открива второто издание на Фестивала на актьорското майсторство "Любимец 13". Първото му издание се проведе миналата година, в него взеха участие 43-ма актьори, а журито награди четирима, които станаха първите носители на националните награди - Татяна Лолова, Малин Кръстев, Ивайло Христов и Красимир Василев.

"АктьориТЕ" е спектакъл от проекта "Актьорска работилница 2014" по идея на режисьора Тодор Боянов, който е и директор на театъра. В него си дават среща шест поколения актьори: някои мечтаят да станат такива, други са направили първите си успешни крачки. Трети вече са любимци от театрални постановки и киносериали. Четвърти се завръщат на сцената след професионални огорчения и житейски драми. Участниците са различни по възраст и имат различен опит в професията, но си приличат по едно: по таланта и обичта към театъра.

Димитровградската публика ще аплодира Фахрадин Фахрадинов в ролята на Рамадан от "Дервишово семе" на Николай Хайтов, Тони Минасян е в ролята на Коте от "Бог да прости Дилямза" на Славе Македонски. Участват и двама студенти Петър Петров от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в ролята на Анастаси от "Сън" на Иван Радоев и възпитаникът на ПУ "П. Хилендарски" Илия Рачков в ролята на Актьорът. Шестнадесетгодишният Димитър Чемширов дебютира на професионална сцена като Монаси от "Жена за Монаси" на Славе Македонски. Зрителите ще видят и актрисата Марчела Христова, която е играла 11 сезона в димитровградския театър в ролята на Тя в монодрамата на Яна Добрева "Тишината на крокодилите".

Ето какво казва за спектакъла режисьорът Тодор Боянов: "АктьориТЕ" е едно пътешествие в храма на Мелпомена, чрез което запознаваме публиката с актьора, неговия свят и майсторство. Изграден е от няколко пласта, основният от които е своебразният парад на актьорското изкуство, който се изгражда моно изяви, създадени върху разнородна драматургична основа. Двадесет години този театър е без актьорска трупа. От три години той пое по нов път - пътят на възраждането си. И след премиерата с огромна радост ще можем да кажем, че "Актьорите" отново са негови стопани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай