Вежди води министри на изложба

"Обичаният Вазов" ще даде начало на годината на Патриарха

Вежди води министри на изложба  | StandartNews.com

Известният скулптор стартира националните чествания за 165-годишнината от рождението на Иван Вазов

Вежди Рашидов ще води всички министри от кабинета "Борисов" на официалното откриване на изложбата "Обичаният Вазов". Поканата е за 5 февруари в галерия "Средец" на Министерството на културата от 18,00 ч.

Вернисажът се посвещава на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература и включва художествени творби от големи български майстори, които са били подарени на Вазов за два негови всенародно чествани юбилея - през 1895 и 1920 година. Включени са над 30 творби, дело на именити наши творци. Сред тях са две платна на Мърквичка - картината "Македонка", която е била подарена от дружество "Чех", както и портретът "Старец", който е личен дар от големия български художник. Други ценни артефакти, които ще бъдат изложени, са първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през 1895 година, както и "Край морето" от Райко Алексиев.

"За всеки един родолюбец ще е въпрос на чест да присъства на откриването на тази забележителна изложба, посветена на 165-годишнината от рождението на народния поет. Да не забравяме, че от Иван Вазов започва всичко, той е цяла една епоха. Именно неговите произведения създават и основата на българската следосвобожденска литература във всички литературни жанрове. От дядо Вазов може и трябва да се учим и на любов към България - той ни показа, че дори и след преживени национални катастрофи, каквито, уви, не липсват в българската история, дори и в страшни моменти на трагизъм, безизходица и след невероятно тежки изпитания не бива да изгубваме вярата си в бъдещето на България", заяви министърът Вежди Рашидов. Той предлага 2015-та година да стане и годината на Вазов, в рамките на която да се организират серия прояви и различни инициативи в цялата страна, посветени на голямото творчество на националния класик.

В откриването на експозицията ще вземе участие и поетесата и литературовед Мирела Иванова, главен уредник на къща музей "Иван Вазов" в София. "Отрупван с невидими или ярки знаци на признанието, почитан всекидневно и лично, Вазов, саможив и притаен в самотността си, запазва достолепната си скромност. Писателят не е колекционер, но творбите, събрани в изложбата, са истинско свидетелство на народната любов и признателност", казва за предстоящата изложба в галерия "Средец" Мирела Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай