Сълзи и усмивки за Катя Паскалева в НДК

Сълзи и усмивки за Катя Паскалева в НДК | StandartNews.com

Прекрасни портрети на Катя Паскалева от Златю Бояджиев и Георги Божилов-Слона вълнуват в НДК. В Мраморното фоайе беше открита експозиция, в която има и картини, рисувани от голямата актриса.

Нейни приятели и близки хора изгледаха и филма на Георги Тошев и Ема Константинова "Последната роля", който те направиха за 70-ия рожден ден на Катя. "Мокро. Дъжд", това са последните думи, които тя пише в болницата, когато умира сама. А в книгата на Тошев "Катя Паскалева. Жените в мен", която ще излезе на 5 декември, признава: "Аз съм неприлично познаваща себе си". Сега гледаме творбите й, разбирайки, че неприлично не сме я познавали", каза шефът на НДК Мирослав Боршош и откри изложбата, с която започнаха събитията, посветени на звездата. Експозицията "Аз, Катя", която може да бъде видяна в НДК до 4 декември, включва 23 авторски акварела върху хартия, непоказваният досега неин портрет "Любов", създаден от Георги Божилов-Слона и неговият познат "Портрет на Катя". Тук са 12 черно бели фотографии от "Козият рог", "Вилна зона", "Аз, Графинята", "Звезди в косите, сълзи в очите" и други от Националната филмотека и Държавния архив. Боян Радев извади от личната си колекция работите на Златю, посветени на Паскалева. На откриването дойдоха Татяна Лолова, Гинка Станчева, Емилия Радева, Елена Жандова, президентът Петър Стоянов, издателят Захари Карабашлиев, галеристи и представители на културните и артистични среди. Преди началото на филма в "Люмиер" Боршош върна лентата.

"Паскалева не е била избрана за Мария в "Козият рог". Стефан Мавродиев кани Методи Андонов в Пазарджишкия театър, където тогава Леон Даниел поставя "Както ви харесва" - тъкмо там режисьорът вижда Катя Паскалева на сцената. За секунди решава да й даде ролята. А накрая на спектакъла казва "Ех, че хубаво. Така се прави театър!". "Горд съм, защото този филм е копродукция между моята продуцентска компания и НДК. Има нещо в съдбата. Катя Паскалева дебютира в голямото кино като Найме в "Краят на песента" - безмълвна главна роля. Публиката и критиката го подминават. Следва "Козият рог" - Мария. Отново почти неговореща героиня. Последната роля в земния й живот също е без думи. Актрисата беше лишена от най-ценното - гласа си. Катя обичаше тишината, но не беше мълчалива", сподели Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай