20:05 ч.

08.11.17

2 мин.

0

0

0

Политици и артисти аплодираха "Възвишение"

от редактор |

Политици и артисти аплодираха "Възвишение"

Президентът Радев и първата дама дефилираха по дънки на червения килим


Политици, артисти, продуценти и киномани от различни жанрове аплодираха "Възвишение" на гала премиерата в София преди вечер. Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава се оказаха сред най-върлите фенове на родното седмо изкуство. И двамата бяха в спортен аутфит - дънки, жилетка, пуловер. Палто от винаги модерния туид подчертаваше отличната форма на Първата дама. Сред официалните гости от висшата власт бяха още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на културата Боил Банов - и двамата изгледали много кино, наше и световно. Малина Едрева пък представяше културтрегерите от столичното кметство. Тежката кавалерия сред актьорите се водеше от самата Татяна Лолова, която изгря в компанията на мъжа си Славе. Режисьорът на лентата Виктор Божинов посрещна десетки приятели и колеги. За да гледат продукцията по едноименния роман на Милен Русков дойдоха Евтим Милошев и жена му Христина Апостолова, Магърдич и Джуди Халваджиян, Георги Лозанов и съпругата му Галя, Марта Вачкова, Камен Воденичаров, Камен Балкански, Тончо Токмакчиев, Теодора Духовникова, Ирмена Чичикова, Иван Юруков, Орлин Павлов, Ники Илиев, Бойко Кръстанов, Явор Бахаров...


Най-емоционални, естествено, бяха участниците в лентата - от титана Васил Михайлов до най-младите пред камерите.


"Възвишение" разказва за обира в Арабаконак през 1872 година през погледа на Гичо, в чиято роля чудесно се справя Алек Алексиев, и Асенчо, изигран от кукловода Стоян Дойчев. Непосредствено след участието си в акцията, двамата полу революционери, полу разбойници са натоварени с важна мисия от Димитър Общи - да предадат писмо на Васил Левски. Издирването на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от разочарование и огорчение. Гичо е героят, който изрича по-глобалните истини. Момчето, което мечтае да се возвиси, казва "Да си българин е зла участ". А Асенчо го доказва, предавайки другарите си, които ще бъдат избити до един от турската потеря. Самият Виктор Божинов, който е и съсценарист, е категоричен - дали революцията е в главата на хората, зависи от тяхното образование, от осъзнаването и осмислянето на необходимостта от промяна. Филип Аврамов, който пък е доста противоречивия Димитър Общи, е убеден, че "Възвишение" ще върне темата за националната чест и достойнство.


В четата на Димитър Общи се отличават Христо Петков (Тодор Шумненеца), Кирил Ефремов (Петко Страшника), Благовест Благоев (Наш Тотко), Станислав Ганчев (Пейо Бръмбара), Румен Гавазанов (Георги Чумата), Антонио Димитриевски (Македонеца), Ивайло Димитров (Стефан Жълъда), Владимир Михайлов (Симо Влаха) и Веселин Анчев (Велчо Шунтов). В съпътстващи и ефектни роли се появяват Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Димитър Рачков, Стефан Денолюбов, Параскева Джукелова. "Възвишение" тръгва по кината на 10 ноември. "В това няма никаква символика", уточняват Виктор Божинов и продуцентът Иван Дойков.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент