85 уникални снимки в Двореца

Фотография на Кристина Гарсия Родеро

85 уникални снимки в Двореца | StandartNews.com

Уникална по стойност и количество фотографска колекция от Испания може да се види в залите на Националната художествена галерия. Осемдесет и пет кадъра от сбирката "Алкобендас", смятана за една от най-богатите в родината на Салвадор Дали, са обединени под мотото "Човекът и неговите състояния". Представени са 47 емблематични за развитието на световната визуалната култура автори. В изложбата има снимки на неореалисти от средата на XX в. като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере, съвременни фотографии на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Оука Лееле. Автори като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа показват в снимки епохата на испанския политически преход между 80-те и 90-те години на миналия век. Специално за вернисажа у нас са Кристина Гарсия Родеро, която изучава и снима популярни и традиционни, религиозни и езически фестивали и фотографът-сюрреалист Чема Мадос. Днес те ще изнесат лекция в Двореца.

В "Алкобендас", още от създаването й през 1993 г., влизат по няколко фотографии от един автор с цел да бъдат представени най-значимите моменти в неговата кариера. За първи път толкова голяма част от една колекция, в чийто фонд има над 800 фотографии от миналия век до днес, се показват извън Испания. Тук има портрети, пейзажи, концептуални и експериментални изображения както и репортажни документални кадри.

Изложбата, която може да се види до 17 октомври, е в рамките на фестивала "ФотоФабрика", който се организира с подкрепата на НБУ, УниКредит Булбанк, Столична община и институт "Отворено общество".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай