Вагенщайн кани в НДК

Вагенщайн кани в НДК | StandartNews.com

Изящното издание на "Съновидение за свети Борис I" ще бъде представено днес в зала 7

"Съновидение за свети Борис I", новата книга на Анжел Вагенщайн, издадена от "Колибри", е трудно да бъде определена като жанр. Езикът й наподобява старинна хроника, изпъстрена е с архаични думи. "Чуй сега, братко мой: ще ти разкажа съня си за Бориса, ще ти го изпея, ще ти го изплача. Тъй го сънувах, тъй го разбрах, тъй и започвам...". Така започва "летописът за Бориса", дело на големия писател и сценарист на над 50 филма. Една от най-драматичните и влиятелни фигури в националната история несъмнено е Борис I. "Разпнат между грях и святост" е великият езически хан, по-късно християнски княз Борис-Михаил. Именно той превръща България в една от най-могъщите държави на своето време.

Текстът на "Съновидение за свети Борис I" вдъхновява филма "Борис I" (1985) на режисьора Борислав Шаралиев с участието на Стефан Данаилов в главната роля. Една от причините писателят, който днес е на 92, да се върне към изначалния литературен проект след 30 десетилетия, е, че току-що се навършиха 1150 години от Покръстването. "Това е велик акт на дотогавашния езически хан Борис. Така новопокръстеният княз Борис-Михаил с "дадения му от Бога народ" приобщи България към християнската цивилизация", обяснява авторът на "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо", "Сбогом, Шанхай" и мемоарната "Преди края на света. Драскулки от неолита". Космополитът сладкодумно разказва за единната вяра, която трябва да спои българи и славяни, за да станат един народ.

Особено изящно е полиграфското изпълнение на томчето - с твърди кожени корици и позлатени букви, напомнящо за ценна църковна книга.

Днес от 19 часа в зала 7 на НДК то ще бъде представено пред публиката с участието на професорите Чавдар Добрев и Стефан Данаилов и издателя поет Иван Гранитски. Джуни Александрова и Вели Чаушев ще прочетат откъси от "Съновидение за свети Борис I" под съпровода на рояла на професор Снежана Барова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай