Откраднаха "Рибния буквар", върнаха два

Откраднаха "Рибния буквар", върнаха два | StandartNews.com

София "Рибният буквар", който уж изчезна безследно от Националния литературен музей вчера, бе открит само часове по-късно при направената инвентаризация по нареждане на служебния министър на културата Мартин Иванов. По неясни причини обаче бе открит и втори екземпляр, за който липсва информация, че се съхранява във фонда на музея, съобщиха от културното ведомство.

Инвентаризацията се извърши заради изявление на и.д. директорката Катя Зографова вчера, че е уволнила служителка заради изчезването на "Рибния буквар". Информация за това не бе постъпвала нито в Министерството на културата, нито като жалба в МВР, посочват от ведомството, цитирано от БГНЕС.

Веднага след публикацията се правят многократни опити и от страна на МК, и от страна на МВР да се потърсят разяснения за случая от Зографова, която вчера се оказа в отпуск и не отговаряше на обаждания.

Същевременно уредничката на музея Соня Кирицова от Националния литературен музей, която също като Министерството на културата, МВР и широката публика, научава сензационната новина от медиите обясни, че ценният екземпляр се съхранява в един литературен кабинет с още 24 000 издания и за да се установи липсва ли наистина, трябва да се направи инвентаризация.

Първоначалната оценка от нея допуска, че инвентаризацията ще отнеме седмица.

След като снощи липсващият екземпляр се намери, а с него и още един, инвентаризацията ще продължи до изясняване на реалната ситуация с фонда на музея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай