Леонардо да Винчи герой на трилър

Леонардо да Винчи герой на трилър | StandartNews.com

Великият художник и Николо Макиавели търсят сериен убиец

Вихрушка от интриги, машинации и любов, политическа и религиозна поквара - това е Ренесансът в Италия през XVI в. Безскрупулният херцог Чезаре Борджия, също толкова безпощадният му баща - папа Александър VI, брилянтният военен инженер и художник Леонардо да Винчи и небезизвестният философ, държавник и историк Николо Макиавели са в центъра на събитията на историческия трилър "Злата воля на Фортуна" ("Ентусиаст"). Той е издаден за първи път през 2012 г., като до момента романът е преведен в 12 страни. Авторът показва няколко слоя на автентичност. Книгата е шеметна комбинация от "Шифърът на Леонардо", политиката на Борджиите и "Мълчанието на агнетата", твърди критиката.
Заобиколен от интриги и жени, животът на Родриго Борджия, или папа Александър VI, по никакъв начин не съответства на живота на духовник. Съдбата го дарява с няколко синове, но му отнема любимия - Хуан, който е гласен и за наследник на влиятелната фамилия. Събитията около смъртта на Хуан са твърде подозрителни. Папа Александър VI принуждава куртизанката Дамиата да научи повече за смъртта на Хуан. Грешката й обаче е, че се забърква с неправилното семейство и така се превръща в пешка на игрите на друг от синовете на папата - Чезаре.

Смъртта на Хуан е и част от серия брутални убийства. Загадките растат правопропорционално с броя на труповете. В търсене на отговори съдбата среща Дамиата с Николо Макиавели и Леонардо да Винчи. Този уникален тандем от ексцентричен инженер и млад философ с новаторско мислене се впуска в лабиринт от интриги, конспирации и страсти, за да разгадае убийствата. Макиавели и Да Винчи са изправени пред новото лице на злото, но няма да се спрат пред нищо, докато не открият истината.

До Божи гроб и обратно

Обнародваха пътеписите на Михаил Маджаров

"...Когато минете по същите пътища, по които е вървял Богочеловекът Христос, вашето сърце не може да не трепне, във вашата душа не може да не избликне чувство на благоговение". Написал го е преди близо век копривщенецът Михаил Маджаров. Той посещава Божи гроб още като юноша със семейството си. Пътуването им е колкото поклонническо, толкова и с търговска цел. Когато се касае за Йерусалим, копривщенецът задължително трябвало да бъде придружен от жена си. Така се осигурявал потомственият престиж на фамилията.

Прелюбопитните пътеписи на този изключителен българин обнародва в навечерието на Великден ИК "Прозорец". За първи път книгата му е издадена през 1928 година. "Именно на Михаил Маджаров дължим най-точните и силни определения на хаджийството на българите. Ето едно от тях: "Титлата хаджия и хаджийка беше в онова време не само признак, че е извършен един свещен подвиг, но и знак на благородство." И още: "Титлата хаджия и хаджийка беше нещо като английското сър и лейди." Това четем в предговора на професор Михаил Неделчев.

Биографията на Михаил Маджаров е впечатляваща със своите перипетии. Той завършва Робърт колеж в Цариград, става един от водачите на Народната партия, министър, депутат. Жизненият му път завършва трагично през 1944 г. При бомбардировките над София той загива под руините на собствената си къща на улица "Славянка".

Иван Бенчев за великите гласове от отвъдното

Иван Бенчев е посветил книгата си на Хора на софийската опера. Поводът за написването й е стогодишнината на тази велика музикална институция. Авторът изважда ценни материали за създателите на Хора, дава полезна информация за творческия и жизнен път на диригенти и режисьори. Впечатляващи са очерците за едни от най-именитите ни певци на ХХ век като Елена Николай, Тодор Мазаров, Люба Велич и Борис Христов.

Книгата навежда на много размисли: какво е днешният оперен свят, как работят съвременните оперни театри, какво е отношението на публиката към това спорно и винаги вълнуващо изкуство, е написал за творбата професор Велислав Заимов. И ние може само да се съгласим с него.

Фотописи от мистична България

Шеметни панорами. Зъбери. Скални откоси. Пропастни пещери. Каньони. Храмове и светилища. Страховити пазители, исполини, чудовища. Арки и надвеси, тунели и кули, жертвеници, стълби и стъпки "до никъде". Звездни карти, слънчеви дискове и часовници. Ниши, гробници, долмени. Наблюдателници, утробовидни изсичания, култови знаци и символи. Сакрални пространства, оцелели хилядолетия край села и махали, забравени от Бога.
Едно приключение, наситено с тайнства, което Николай Нинов ни поднася с щедростта на истински приятел.

Възходите и погромите на Наполеон

Преди да навлезе в безкрайните снежни полета на Русия, Наполеон е непобедим. След затъването на войската му по калните руски пътища започва неговият залез. Военният му гений е все така ярък, но късметът му изневерява многократно, за да се стигне до Ватерло, където войската му е победена окончателно и той повече не се завръща на бойното поле. Малко след това - през 1821 г., умира на остров Света Елена, където е заточен. "Наполеон - възход и погром" на историка Юлиян Недев проследява похода на Наполеон през Европа от момента, в който той е провъзгласен на император на Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай