Книгите тази семица

Книгите тази семица | StandartNews.com

Султан кани наша певица в харема

Това се е случило някъде в началото на петдесетте година на миналия век. Парижката Гранд опера гостува в Мароко. Сред звездите на престижната трупа е българката Илка Попова. Красивата певица е заобиколена от безброй почитатели. Сред тях е и султанът на Мароко, който буквално се влюбва в звездата. Нейната коронна роля, на циганката Кармен, кара мъжките сърца да ускоряват ритъма си.

След представлението всички артисти са поканени в двореца на султана. Той развежда Илка из палатите си, построени от великия Ахмед ал Мансур. Двамата се движат из изключителен разкош, влизат дори в харема, където живеят 406-те съпруги на султана. Следва деликатното предложение Попова да стане 407-ата. Тактично тя отказва. Приема обаче скъпите подаръци.

Тази история е публикувана в книгата "Завоите на българската история 2", издадена от "Ciela". Авторът на двутомника Валентин Бояджиев със сизифовско усърдие и упоритост вече години наред събира зрънце по зрънце прелюбопитни факти от живота на бележити наши сънародници. Много ще научим още от последната книга на журналиста. Например: Как вестникарят Стефан Танев подслушва под дивана заседание на Политбюро. Или защо Марги Хранова не стана инженер, а Васко Найденов - диригент. Елена Йончева пък за малко не била окачена на бесилото в Афганистан заради песен на Синатра, твърди Бояджиев. Новата му книга завършва с твърдението, че кораб се блъснал в Аспаруховия мост и за малко не го съборил, а старото посолство на Съединените щати било натъпкано с микрофони.

 

Някои блъфове са съвършени


В "Да убиеш бащата" Амели Нотомб е решила да ни запознае с това, което нарича "съвършения блъф". Ето как го определя тя: "Съвършеният блъф е нещо като фокус. Вървим заедно с читателя, проследяваме някаква история, изпитваме някакви чувства и после, съвсем накрая, става ясно, че сме вървели в погрешната посока, защото всъщност се е разказвало за нещо съвсем друго. А всичко е станало пред очите ни, нищо не е било скрито, било си е там, просто не сме го видели".

Авторката, вече добре позната на българските читатели, пише от седемнайсетгодишна и сама определя себе си като графоманка. "Ако не пиша, ставам опасна" -- казва Амели Нотомб.

 

Бивша моделка с любовен роман

40-годишната англичанка Джина повече от 20 години живее и работи в Италия. След края на кариерата си на модел тя започва да се занимава с художествена фотография. Живее сама в апартамент в Трастевере - популярния бохемски квартал на Рим. Независима е. Може би любовникът й не е точно това, което иска, и красивият й апартамент има нужда от ремонт. Погълната е от последния си творчески проект - да улавя образите на младите мъже, пристигащи в Италия като бежанци, мизерстващи и уязвими, и да направи изложба, която би могла да предизвика обществен интерес и съчувствие към тях. Така Саша, самотна английска тийнейджърка на лятно езиково училище, пресича пътя на Джина и несъзнателно преобръща света й.

 

Наричат Геласимов "руския Селинджър"


Литературните критици определят Геласимов като "руския Селинджър", а "Година на лъжата" - за най-успешното му произведение. Заглавието прави двойна аналогия със съдържанието. На първо място, героите непрекъснато се лъжат един друг, и на второ, действието се развива през 1998 година, която огромна част от руския народ е запомнила именно като година на измамата, когато рублата се срива и настъпва истински хаос в икономиката. Главният герой на тази история Михаил Воробьов е млад човек. Случайно е нает като възпитател на богато момче, което се е затворило в своя свят, обожава Одри Хепбърн и тайно е влюбено в очите на обаятелната Марина. Освен това Михаил трябва да изпълнява ролята на шпионин, да докладва всеки ден за настроенията и постъпките на момчето. Истинските проблеми започват, когато той също се влюбва в нея...

 

"Парти за разглезени самотници"

Историите в тази книга са разказани от името на последните животни, обитатели на нашия безумен свят. Животните не са само наши домашни любимци, които ни докарват до умиление. "Ние не знаем кой е мозъкът на нашата планета. Може да са хората, но може и да не са. Затова всичко трябва да се пази като зеницата на окото, убедена е авторката Светлана Дичева.

 

"Български работи"

Какво означава "българска работа"?

Защо българите преяждат по празници, защо се отнасят с подозрение към другите народи, защо се опитват да надхитрят всички, защо се правят на тарикати, защо изхвърлят боклука си през прозореца, защо мразят съседите си?

В този сборник Иво Сиромахов иронизира неумиращата байганьовщина - невежеството, безпочвеното патриотарство, сексуалното самохвалство, агресивната простащина.

 

"Ритъмът на спомените"

Саломе е от заможно лекарско семейство. Тя се влюбва в бедния студент Октавио, който обожава поезията и й посвещава пламенни стихове. Въпреки неодобрението на родители си Саломе се омъжва за него...

 

"Застрашена корона"

В света нахлуват врагове и сеят хаос. Мидкемия е разкъсвана и от дворцови преврати, които заплашват да срутят троновете на Ролдем и Риланон. Но все пак има крехка надежда, когато магьосникът Пъг предприема магическо издирване на тъмната сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай