Читатели срещат любими автори в НДК

Читатели срещат любими автори в НДК | StandartNews.com

След три месеца в НДК ще бъде открита денонощна библиотека с книжарница. Центърът "Перото" в момента се ремонтира и обещава да стане уникално място за четящите хора. Това е една от най-хубавите новини, с които започна литературната програма на XX Салон на изкуствата. Снощи пък се състоя друго важно събитие от афиша - премиерата на стихосбирката "Смяна на огледалата" на Аксиния Михайлова. Тя е единственият наш автор, носител на престижния френски приз "Гийом Аполинер". Аксиния е сред основателите на списание "Ах, Мария" и е сред учредителите на поетическото движение Cap a lТEst (Предмостие на Изток) в Будмерице, Словакия. То обединява френскоговорещи поети от Средна и Източна Европа под егидата на "Театър Молиер - Дом на поезията" в Париж. На Аксиния дължим майсторските преводи на Жан Жьоне, Ги Гофет, Силви Жермен, книгата на Жорж Батай "Избрано", "Годениците от нос Тене" на Венюс Кури-Гата.

Клубът на жените писателки ще се събере на 17 май. Под диригентството на журналистката и белетрист Светлана Дичева нейните литературни другарки Кристин Димитрова, Здравка Евтимова и професор Миглена Николчина ще разговарят с читатели за най-новите си творби. Не по-малко любопитна ще е и срещата на 21 май от 19 часа в зала 7 с Катерина Хапсали. Авторката на романа "Гръцко кафе", който вече има няколко издания и награди, ще прочете откъси от бъдещата си книга "Сливовиц".

Ден по-късно, в същата зала и час, ще бъде обявен щастливецът, който ще получи наградата за български роман на годината "13 века България". Номинираните са Христо Карастоянов с "Една и съща нощ", Радослав Парушев с "Отвътре", Красен Камбуров с "Осияние днес", Емил Тонев с "Понякога ангели", Емилия Дворянова с "При входа на морето" и Людмил Тодоров с "Разглобено лято".

Официалното представяне на новия брой на литературното списание "Гранта", озаглавен "Емигранта", ще бъде на 26 май в зала "Рубаят" от 19 часа. Не по-малък интерес буди и представянето на "Цветя от края на 80-те" - изключителната първа антология на българския рок с автори Румен Янев и Емил Братанов. Събитието ще е на 2 юни от 21 ч в "Студио 5". Премиерата ще върви заедно с прожекциите на култови рок парчета на легендарни изпълнители.

От 19 до 24 май фоайетата на НДК приютяват Пролетния панаир на книгата. Над 100 издателства ще покажат продукцията си, а в културната програма има над 55 събития. Ще бъдат аплодирани 50 творци, сред които Здравка Евтимова, Георги Мишев, Деян Енев. От тази година входът ще бъде безплатен. Много книги ще имат сериозни намаления, някои - до 50 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай