Роби Уилямс - лошото момче на попа

Роби Уилямс - лошото момче на попа | StandartNews.com

Майка му Джанет го записва за кастинг при "Take That"

Депресии и опиати мъчат цял живот звездата

Освен талант, глас и красота, някои хора имат допълнителни дарования - това на щастливата звезда. Роби Уилямс на няколко пъти изгубва контрола над живота си и намира утеха единствено в наркотиците. Спасява се по чудо от ранна смърт и на два пъти изплува от тъмнината на опиатите след рехабилитации. Но той си е просто такъв - когато имаш страстна природа, можеш да превземаш света, но и да се оставиш да бъдеш превзет от зависимости. Кариерата на Роби е изпълнена с трудности и противоречия, остра кардиограма между върхове и падения. На седми август ще го видим на "Спирит ъф Бургас" в целия му блясък. Но този блясък има и много мрак в себе си, който любимецът на публиката трупаше в себе си през годините.

Продавач на стъкла

През 1990 г, Роби е на 16. Тийнейджър с изкусителни зелени очи, страхотни гласови данни и амбиция да покори света. А още по-напориста от него е майка му Джанет. Която не е от онези родители, гледащи с несериозно око към артистичните занимания на детето си. Напротив - вижда потенциал в сина си и знае, че може да бъде щастлив само с музиката. Джанет забелязва, че някаква бой група на име Take That набира членове. И казва на сина си да се запише на кастинг. Роби веднага е одобрен - хем красавец, хем пее отлично.

Тогава той учи в католическото училище "Сейнт Маргарет Уард". Посещава и училище за танци в Стафърдшър. Участва в няколко училищни пиеси. Най-голямата му роля е на Артфул Доджър в продукцията "Оливър". Трябват му няколко месеца в Take That обаче, след които разбира, че пеенето ще се превърне в доминанта на живота му. Тогава обаче все още има трудности с парите - бандата загрява в репетиционни, свири по турнета, но няма онова стълпотворение от фенове, които ще придобие след няколко години. И съвсем невръстният Уилямс започва работа като продавач на стъкла. Сърдечността му на млад юноша обаче трудно може да се комбинира с тази професия. Шефовете му го хващат, че съветва клиентите да не пазаруват от компанията. Ясно е, няма да го бъде като търговец. И слава богу.

Постепенно групата се превръща в световна мания. Това са 90-те, когато всичко живо лудва по бой банди. Тетрадките на учениците са с два вида корици - на "Backstreet boys" или на "Take That", толкова. Роби обаче има два сериозни проблема. Първият е, че все пак стои в сянката на Гари Барлоу. Гари тогава е суперсила. Пише почти всички песни на групата и си ги изпява като водещ вокал, докато останалите просто помагат. За Роби остава нещичко - изява в хитовете "Could It Be Magic", "I Found Heaven" и Everything Changes". Славата е едно, но начинът, по който я изживяваш обаче, е съвсем различно. В живота на младия Роби започват да се отварят опасни пробойни.
Първата и по-безобидна са несъгласията с групата. Уилямс започва да чувства, че може да постигне много повече сам.

Започват и конфликти с Найджъл Мартин-Смит и Гари Барлоу. В документалния филм за бандата, Роби споделя, че е започнал да се чувства много нещастен, понеже останалите не само не приeмали, а понякога се подигравали на музикалните му идеи. Уилямс, който има имиджът на тотален мъжкар, обаче далеч не е такъв по поведение. Решава да се затвори в себе си, да маркира участия, и просто да се отдаде на жени, алкохол и наркотиците. Вторите две се оказват много по-проблемни. Докато не се стига до юли 1995 година. Нощта преди групата да пее на наградите на MTV, Роби взема свръхдоза кокаин. В бандата са бесни, но изглежда твърде късно: само за няколко години Роби Уилямс е станал напълно наркозависим. А е само на 21.

По-късно асът на поп музиката признава. "Бях на дни от смъртта. В онези моменти от живота ми бях на косъм да свърша като Хийт Леджър, който почина през 2008 година от свръхдоза. Кое беше най-страшното? Че дори смъртта не ме плашеше. Не ми пукаше дали съм на земята или не. Сега ме е грижа, но тогава бях толкова зависим към наркотиците, че знаех, че е съвсем възможно да умра, но все тая. Вземах коктейл от наркотици. Лявата ми ръка изтръпваше от големите количества кокаин, които поемах". В един момент Роби посяга и към най-страшната дрога - хероинът. Просто защото бил свършил запасите си от кока и му трябвало нещо силно. "Хероинът е отвратителен. Веднага повърнах. Добре че организмът ми го отхвърли. Иначе отдавна нямаше да съм между живите". Вероятността Роби да изпревари по ранна смърт дори прочутите музиканти от Клуб 27 (Кърт Кобейн, Ейми Уайнхаус, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън) по думите на лекуващите го лекари била съвсем сериозна. А както по-късно Роби ще изпее: "I don't wanna die but i ain't keen on living either" (Не искам да умра, но не съм и много запален по живота).
След като излиза от кризата, на Роби му предстои истинско възкресение. Соловата кариера.

"Angels" го изстрелва на върха

Всеки втори велик музикант прави опити за солова кариера и почти винаги не успява да повтори успеха си с бандата, към която е принадлежал. Роби обаче е от малкото различни случаи. Той не само че успява да излезе от опеката на "Take That", но и напълно да ги засенчи.
Самостоятелната му кариера обаче започва бавно и несигурно. Продажбите на дебютния му албум "Life Thru A Lens" са меко казано скромни. Коледата на 1997 г. обаче се оказва щастлива. По телевизиите започва да се върти "Angels". Парчето се запява от всички. А е написана само за 20 минути. Преди време впрочем бе и оценена от британските слушатели като втората най-добра песен на всички времена. Когато тръгва и онзи прословут клип на "Feel", в който Роби е в каубойски имидж и се излежава гол във ваната, всяка жена във фертилна възраст моментално се превръща в негова фенка. Но нещата далеч не опират само до сексапил. Уилямс просто е страхотен хит мейкър и владее безценното умение да прави песни, които да се харесват на всички.

Без тази формула няма как да се превърнеш в планетарен любимец и то за десетилетия напред. Нататък е ясно: "Millennium", "Strong", "No Regrets" и "She's the One", последвани от дуета му с Кайли Миноуг "Sing When You're Winning". Наред със студийните и лайв албумите, Роби издава и албум с кавър версии на класически суинг песни "Swing When You're Winning", в който е включен дуетът му с актрисата Никол Кидман по кавъра на песента на Франк Синатра "Something Stupid". Подписва договор с EMI за 80 милиона паунда. Влиза в "Рекордите на Гинес" - 1 600 000 билета са продадени за турнето му през 2006 г. само за 1 ден. Превръща се в третият най-пускан изпълнител по британското радио за последните 20 години след Елтън Джон и Джордж Майкъл. Оглавява куп класации, ликът му блести от всяко второ списание. А през 2010-та се връща за кратко в "Take That" - групата издава нов съвместен албум "Progress" и през 2011 г. правят първото си турне след 15 години. Но проблемите със зависимости започват да го преследват отново. Влиза пак в клиника - този път да се отърве от пристрастеност към медикамент. Роби няколко години живее на ксанакс и на мощни антидепресанти. А как е възможно да имаш всяка жена на света, която поискаш, да си световен любимец, да разполагаш с милиони долари и въпреки това да си депресиран, е въпрос с повишена трудност и единствено за вещи в човешката душевност психолози.

Още пуши марихуана

Роби е човек, който добре познава тъмните си демони и многократно ту е надделявал, ту се оставял да го превземат. Нещата наистина са на принципа, че човек има два вълка - добър и лош в себе си, и по-силен става онзи, който храниш повече. Днес изпълнителят на "Feel" твърди, че не се е напивал от 15 години и най-лесно му е било да спре с алкохола. "Все още обаче получавам кризи на абстиненция. Не съм вземал тежки наркотици от толкова години, но желанието да го правиш те напуска много бавно. Дори не те оставя докрай никога", изповядва се звездата, прекарал два пъти по няколко месеца в рехабилитационни центрове. Признава, че силите му да се бори срещу дрогата обаче не са достатъчни, за да спре и марихуаната. "Все още запалвам по малко канабис. В леки дози. Мъничко си пуша, за релаксирам. Иначе ще откача с тези концерти", изповядва се зеленоокият идол. Но лекарите са го предупредили, че всяко завръщане към дрогата вече ще бъде фатално. Генетично е изложен на проблеми със сърцето, които има по наследство. "Започна ли да се друсам, сърцето ми просто няма да издържи. Като млад трудно се справяше, какво остава за сега", казва Уилямс. И винаги благодари на Бог, че му помага да се избави от тъмните си периоди.

Наскоро Роби леко изуми родителските общности, след като открито заяви, че щом дъщеря му Теодора Роуз порасне, ще й предложи наркотици и ще вземе заедно с нея. "Предпочитам да направя такъв експеримент, отколкото опиатите да са тъмна джунгла за нея, в която да иска да се набута. Едно дете трябва да знае тези неща, да ги е опитвало и да не счита, че са кой знае какво. Затова аз направих толкова грешки - струваше ми се, че дрогата ми гарантира нов психедиличен свят. Но не е така. И колкото по-рано човек го проумее, толкова по-добре", казва Роби. Който е щастлив със съпругата си Айда Фийлд и двете прекрасни дечица, с които тя го дари. По време на концертите си често им пее приспивна песен, която им предава като видеопослание за радост на феновете. По всяка вероятност ще го направи и в Бургас - това се превърна в част от репертоара му в турнето "Let me entertain you". В крайна сметка лошото дете на поп музиката се превърна в добър татко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай