Найджъл Кенеди се надсвирва с наш гъдулар

Виртуозният дует Найджъл Кенеди и Георги Андреев, Булфото

Найджъл Кенеди се надсвирва с наш гъдулар | StandartNews.com

Найджъл Кенеди за пореден пък показа пред българските си фенове защо е уникален талант. Световноизвестният цигулар свири божествено повече от два часа, дирижира бенда си и музикантите от орекстър "София Симфоникс" с невероятна енергия и едновременно флиртува с публиката в НДК преди вечер. Заедно с прочутия ученик на Йехуди Менухин на сцената в зала 1 стъпи и композиторът и чудният гъдулар Георги Андреев. Двамата виртуози се надсвирваха и шегуваха един с друг представяйки три съвсем нови и специално написани от Георги композиции - "Violyra", "Rrivetside" и "Land of roses". "Прекрасна колаборация имаме с Георги - талант, голямо сърце, страхотна гъдулка, но е и чудесен композитор и има добра концепция за нещата, но най-вече неговата личност - той е прекрасен човек. Това приятелство е чест за мен, имахме само един концерт заедно миналата седмица, защото не исках да идвам в България неподготвен, така че отидохме до Фарьорските острови и замръзнахме! Готини хора, но адски студ", разказа часове преди концерта Найджъл по bTV.

Музикантът с рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за запис от 1989 г. на "Годишните времена" на Вивалди, с над 2 млн. копия) представи у нас именно своите "Нови четири годишни времена". Творбата прозвуча по абсолютно нов, но красив начин, както Найджъл си знае и може - с различна визия, много фантазия и енергия. В нея, освен Вивалди, имаше елементи на фламенко, български и балкански фолклор, дори джаз. След бурните и неспиращи аплодисменти на финала дори прозвуча парче на Джими Хендрикс. Геният на китарата изпълнен от гения на цигулката.
Найджъл Кенеди и неговият бенд бяха в България по покана на Иво Станков и Лондонския фестивал на българската култура и на "София Симфоникс", с диригент Любка Биаджони. Именно маестрата е инициатор на двата концерта в София и снощи в Пловдив. В първата част на концерта в НДК тя представи програма със своя оркестър „София Симфоникс" и със специалното участие на Лондонския български хор с диригент Десислава Стефанова. Бившата солистка на ансамбъл "Филип Кутев" доведе у нас 42-ма певци от различни националности, сред които англичани, ирландци, японци, българи живеещи в Лондон. На чист български те изпяха автентични наши фолклорни песни.
По чист български обичай имаше и гаф с организацията. Публиката бе пусната в залата чак в 20,30 ч., вместо час по-рано, и при изгасени светлини, защото концертът започна веднага. Така че хората търсеха местата си на тъмно. Добре, че в един момент маестра Биаджони помоли да пуснат осветлението и се опита да тушира недоразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай