„Златната липа" - кинодесант извън жълтите павета

„Златната липа" - кинодесант извън жълтите павета | StandartNews.com

Жанровото кино е основният акцент на третото издание на кинофестивала в Стара Загора, който ще покаже въздействащи и много силни като послания ленти, заяви директорът на „Златната липа", режисьорът Магдалена Ралчева

Само след няколко дни в Града на липите ще се усети неповторимия липов аромат, но той вече живее с тръпката на своята „Златна липа". Кинофестивалът за ново европейско кино, който преди 3 години проходи, вече заслужено трупа похвали и авторитет. Тази година в рамките на 5-те фестивални дни ще бъдат показани 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България. Филмовият маратон включва средно по 12 прожекции на ден в залите на Старозагорската опера и на регионална библиотека „Захарий Княжески". Създателите и меценатите отново остават верни на своята благородна мисия – да даряват култура и ценности, входът за всички прожекции е безплатен.

„Тазгодишното издание на фестивала се отличава с голямата палитра на лентите, то ще предложи изключително различно европейско кино – т.н. жанрово кино, което е приоритет на Холивуд и е отричано от много европейски режисьори", посочи при откриването на големия празник директорът на фестивала, режисьорът Магдалена Ралчева. Запазена малка на „Златната липа 2015" са и авторските, експериментални филми, както и силното присъствието на темата за различните хора, с онези високи морални ценности, които започват все повече да убягват на нашето общество, добави Ралчева

Българското и европейското кино напуснаха жълтите павета, това кино е за зрителя, тук има живот, фестът го има, въпреки унищожената киноразпространителска мрежа у нас и широко затворените врати на мъртвите български кина", не спести похвалите си и председателят на международното жури, режисьорът Станимир Трифонов.

От името на на община Стара Загора, която и тази година дава силно рамо на кинофеста, международното жури и гостите с „добре дошли" приветства зам.-кметът Иванка Сотирова.

Във втория ден на фестивала, неделя, големият български Васил Михайлов, който е тазгодишният носител на голямата награда „Златната липа" за цялостно творчество, ще засади своята липа в Алеята на липите и на славата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай