Денерис умира в "Троновете"?

Красавицата Денерис е от най-обичаните образи, но според математици ще намери края си

Денерис умира в "Троновете"? | StandartNews.com

Броени дни до шести сезон, феновете откачат от нетърпение

Математици прогнозираха смъртта й - почти 100-процентова

Най-популярната фраза в прочутия сериал "Игра на тронове" - "Зимата идва", придобива съвсем различен ракурс през пролетта. В края на април всички подивяват от нетърпение за новия шести сезон на най-гледаната тв поредица в света. Феновете на създадената по книгите на Дж.Р.Р. Мартин сага броят дните до премиерата - тя ще е на 24 април в Щатите по HBO и 4.00 ч. сутринта на 25-и у нас. Немалко от най-радикалните фенове на поредицата смятат да висят до късни доби, за да видят какво ще се случи в магическия и кървав фентъзи свят. А в цял свят се организират партита по случай новите епизоди. Дълго време интригата в сериала все пак можеше да бъде предвидена - хората, които са чели книгите на Мартин все пак знаеха какво ще се случи. А сценаристите рядко си позволяваха волности, особено по отношение на големите обрати в сериала. Сега обаче всички са затаили дъх - бурно очакваният шести сезон изпревари темпото, с което писателят крои интригата, и вече фабулата е напълно неизследвана земя, създадена единствено от въображението на сценаристите. Което значи, че от "Игра на тронове" в крайна сметка ще се получат две истории - телевизионна и на книга - които са имали нещо общо в началото, но постепенно са се раздалечили една от друга. Подобна ситуация би изглеждала крайно интересна, за който и да било друг сериал, но в случая носи по-скоро притеснение, отколкото радост на зрителите. Понеже ако преди си знаел кой от главните герои ще умре, сега изобщо не е ясно. Измежду многото си качествени подходи, които "Игра на тронове" въведе, е и тази, че няма персонаж, който да е защитен от внезапна смърт - дори да става дума за любимец на зрителите. Краят на пети сезон бе особено потресаващ именно по тази линия - предатели намушкаха Джон Сноу, а вече почти година феновете се чудят дали наистина е мъртъв, или все пак ще намери възкресение. В единият от най-новите трейлъри обаче надеждите им бяха попарени - видеото започваше с изречението "Джон Сноу е мъртъв". Категорично.

Формулата на смъртта

Литературата рядко е намирала връзки с математиката, но не е и по отношение на "Игра на тронове". Отскоро всякакви експерти по цифрите се опитват да открият универсална формула, която да предвиди случващото се в историята. Така например за най-важен герой преди време бе обявен Тирион Ланистър. Математици в Щатите се хванаха да изчисляват броя на хората, с които е свързан всеки герой, честотата на взаимодействията им, статута, количеството редове или екранно време, посветени на тях. И именно Тирион излезе "математически" любимец.

Учени от техническия университет в Мюнхен обаче сега стигнаха до по-далеч: те откриха "формулата на смъртта", която би могла да предвиди ставащото в сериала. Те направиха и сайт - www.got.show, на който може да въведеш името на персонажа и да разбереш колко процента е вероятността да загине в най-близко бъдеще. Алгоритъмът работел за 75% от случаите на смърт в сериала. Според немските математици може да се направи шокираща прогноза: най-красивият и обичан женски образ Денерис Таргериен ще намери края си - според техния алгоритъм, вероятността образът на Емилия Кларк да приключи пътя си е цели 95%. Това би бил страховит удар по симпатиите на зрителите, които вероятно биха вдигнали революция от желание за мъст за любимката си. В момента тя отново трябва да се обединява дотраките, които са изключително своеволни, но Денерис все пак е опитна в работата с тях, бидейки вдовица на Хал Дрого. Ако действително математиците се окажат прави, то по всяка вероятност кончината й ще се случи в последния епизод на шестия сезон, който ще бъди пак така шокиращ, както завърши и пети сезон с края на Джон Сноу. Майката на драконите обаче неведнъж е показвала способността си да оцелява и би било наистина странно да я изгубим от полезрение.

По изчисленията на математиците Рамзи Сноу е с 64% шанс да загине, а Теон Грейджой е още по-вероятен със 74 процента. Най-безопасни са нещата при Санса Старк, която е с 3 процента шанс за смърт, докато Томен и Станис Баратеон са с по 96% и скоро може и двамата да са пътници.

"Този проект беше голямо забавление за нас. Нашите групи за проучване отдавна ползват въпросния алгоритъм, за да събират и анализират данни за модерната биология. Сега обаче го насочихме към ТВ поредицата. Светът на Джордж Р.Р. Мартин предлага безкрайно многообразие от научен ресурс, който използвахме", казва ръководителят на проекта, д-р Гай Яхват. Впрочем, според немските математици, има бъг в системата - алгоритъмът сочел едва 11% шанс за преждевременна смърт на Джон Сноу. "Затова от време на време можем да говорим за нещо, което се нарича статистически шок - то е извън полето на математиката и е непредвидимо решение на създателите на поредицата", казват още от университета.

Те са преброили 2028 образа в света на "Игра на тронове", както и средно по 30 героя, които се появяват във всеки епизод на ТВ сагата. Броят на мъжките образи е точно два пъти повече от женските. Смъртта обаче среща силния пол по-често - 33% срещу 23% при дамите. Екипът още установил, че възрастта, в която е най-вероятно да си отиде герой, е между 31 и 40 години. Германците са направили и приложение за телефон, което да улеснява феновете на сериала, които искат да проверят вероятността за гибел на най-важните персонажи.

Впрочем, по всяка вероятност още първият епизод на сагата ще започне със смърт на водещ образ.

Защитата на Мартин

Дж.Р.Р. Мартин нееднократно е бивал подлаган под огън от читатели и зрители, които са недоволни от кървавата саморазправа, извършена към героите му. Накрая на брадатият ексцентрик му писна и той пусна писмо до феновете, в което обясни отлично кой е основният му вдъхновител да е толкова лош - великият Шекспир. Ето какво написа Мартин:
"Има едно широко разпространено схващане в определени кръгове, че съм изключително усърден в убиването на централни образи в книгите "Песен за лед и огън" (и свързания с тях сериал "Игра на тронове"). Обикновено сочат за най-явен пример следния факт: протагонистът в първата книга Едард Старк е обезглавен малко преди края на книгата; неговия син Роб и жена му Кейтлин жестоко предадени и убити по време на събитие, известно като "Червената сватба" и Червената пепелянка от Дорн, Оберин Мартел, е брутално убит от Планината.

И наистина, това е само малка част - Робърт, Джофри, Ренли Баратеон и много други по-малки второстепенни персонажи за поразени от химикалката ми. Та всички казват: Имало ли е някога писател, толкова жесток и склонен на убийства колкото мен?

Позволете ми да поставя следния въпрос: колко от вас са чували за Уилям Шибания Шекспир?

В случай, че вие, необразовани тъпанари не знаете за него, той е най-известния и признат автор в историята на човечеството - както и писател, който убива героите си по откачено брутални начини през цялото шибано време!

Някога чели ли сте Хамлет? Знаете ли кой оживява накрая? Двама души - толкова. Всеки умира в тази пиеса - Шекспир убива повече образи за три часа, отколкото аз в пет книги.

Искате ли да знаете колко главни герои съм убил от началото на поредицата? 2. Двама. И дори това е спорно. Вярно е, убивам доста, но рядко умира някой, който е централен за историята. А Шекспир?

Нека го кажем така: пред "Макбет" Червената сватба изглежда като лек душ!", гласеше ефектното обяснение на писателят.

Големите въпроси

Няколко са най-важните питанки, които измъчват ценителите на фентъзи сагата. Събитията може да получат всевъзможен развой, но най-нажежените точки на конфликт са следните.

1. Ще отмъсти ли Севера за Кървавата сватба

И как по-точно ще го направи. Убийствата по време на сватбата бяха може би най-бруталният момент в сериала. Северът изгуби супер важни персонажи, които бяха потопени в кървава баня. И всички се чудят дали Санса, Аря и Бран ще успеят да отмъстят за станалото.

2. Къде е Рикон?

Най-младият член на Старките - Рикон потъна някъде в сюжета на четвърти сезон. Той и неговата бебегледачка Оша се разделиха с Бран в пътешествието му и оттогава ги няма никакви. Рикон е реално принц на Севера и просто още е много малък, за да наследи короната, но аристократичната кръв подсказва, че със сигурност би трябвало да го видим в действието.

3. Аря и Многоликия Бог

Службата на Аря към Многоликия Бог и идеята, че тя трябва да се превърне в хладнокръвен наемен убиец, забравил миналото си, изглеждаше непосилна в началото. Сега обаче героинята й набира все по-голяма сила и не е изключена да видим страховит обрат в арката на действието й. Това че изгуби зрението си разви всички останали нейни сетива и я превърна в машина за убиване.

4. На какво е способна Церсей?

В един от последните трейлъри видяхме, че прочутата с коварството си Церсей ще поеме по пътя на насилието. Тя изгуби сериозни позиции в петия сезон, а сега ще трябва да наваксва. Срамът, на който бе подложена в "Похода на унижението", бе невъобразим. Впрочем, въпреки, че играе негативен персонаж, Лина Хийди е от най-обичаните актриси в сериала и ако сценаристите решат да се отърват от нея със сигурност ще има много ядосани.

5. Кой ще спре белите бродници?

Наистина, кой? Мощта им става страховита, а армията им расте в геометрична прогресия. Злокобен некромансър вдига мъртвите и ги превръща в безмозъчни зомбита, които помитат всичко по пътя си. Заплахата в скованите от лед земи е огромна и вероятно само Бран би могъл да се изправи срещу нея. Той придоби магически способности и вече умее да се вселява не само в животни, но и в хора. Би било интересно ако го видим да влезе в душата на некромансъра и обърне мъртвите на своя страна.

6. Ще видим ли отново Захари Бахаров?

Едва ли, но все пак надеждата умира последна. Видяхме го като Лобода, главатаря на диваците, който се би рамо до рамо дори с Джон Сноу. После обаче го убиха и бе съживен като бял бродник. Логически погледнато, единственият шанс Бахаров да има участие, е като зомби. Но все пак по-добре от нищо!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай