14:18 ч.

22.12.15

2 мин.

25511

77

0

"Ал Джазира" скандализира с филм за България (ВИДЕО)

от редактор Росана Манева |

"Ал Джазира" скандализира с филм за България (ВИДЕО)

Турска журналистка от телевизията Ал Джазира направи документален филм за България, носещ на пръв поглед безобидното заглавие "България, моята земя". Ще се разочаровате обаче, ако очаквате да чуете, че страната ни е пример за мирно съжителство между различните етноси. Филмът по-скоро е в състояние да разпали етническо напрежение с тенденциозното си и манипулативно отразяване на историческата действителност.


От филма непредубеденият зрител остава с впечатлението, че не България е извоювала свободата и независимостта си, изгубени преди пет века, а Турция е изгубила част от територията си, която едва ли не исторически й принадлежи.


От Ал Джазира са намерили и съмнителен американски историк, чиято позиция съвпада с официалната турска позиция. Дали това е случайно или не, можем само да гадаем.


Представена е една радикална историческа теория, която твърди, че т.нар. българско малцинство насилствено е претопило по-голяма част от т.нар. турско мнозинство, пише "Дарик". Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма.


С тази песен започва филмът на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", излъчен по телевизия "Ал Джазира" на 16 декември.


"България, моята земя" повдига цял куп въпроси в момент, в който политическата и религиозна търпимост по света са ударили дъното. За последните няколко дни видеото провокира множество дискусии в родното интернет пространство. А много от българите, които го изгледаха, се възмутиха от твърденията, изказани там.


По-късно видеото бе спряно от платформата YouTube и сайта на телевизията. Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 02:17 · 26.12.2015
подай виното там
Потребител · 10:33 · 25.12.2015
До голяма степен същото правят и Грухтящите, пръкнали се от Османската кочина.Гърция сиктирдосва болшинството от турците и помиярите от територията си.Сърбия сритва мастиите и значителна част, от шалварлиите.Помиярска България, повече от 100 години се лигави с мюсюлманите в страната. Използва ги да му чистят вечно дрисливия гъз, пръскан след поредниа поход за величие.Чааак, през 1989 г. Гадината, сике, сике, "отвори бутилката", за да издуха турците, а от там се пръкна Циганския Джин.
Потребител · 10:18 · 25.12.2015
През 19 век Великите сили нагло са си пъхали носовете във вътрешните работи на Османската империя, под предлог, че защитават правата на християните.Много често е изразявала своята "загриженост" Русия.Низ от опустошителни войни довеждат до геберясването на тъпите фесове, които 500 години не си мръдват тлъстите задници да ислямизират поне част от псетата– свинеядци.Затова, Ататюрк, след създаването на Турската република, на часа шутира всички гяури от държавата си.
Потребител · 01:05 · 25.12.2015
За османлиите, турците са по–долна сган от българите, сърбите и тем подобни цигански племена.През 1403 г. Баязид Светкавицата, загубва битката с Тимур, заради предателството на турските бейове, преминали на страната на Куция.Повече от 100 години Османската династия воюва против другите турски феодални групировки.Най.мощната, Караманоглу например, я изчагъркват от Анадала и я разселват из Балканите. През следващите векове турците ще бъдат само пушечното месо в Османските завоевания. Гнъсни гяури и евреи ще оплюскат каймака на империятя.
Потребител · 01:57 · 25.12.2015
@Потребител някои е пропуснал да ти каже че най добрите войни на баязид са сръбските и влашки рицари от циганските племена предвождани от стефан лазаевич които спаява единия син на баязид и хазната и отиват в константинопол , и ако не са веницианците да ги превозят на европейския бряг да са били изклани, тези които са присъединават към тимур са татари и някои спахии, турската армия няма никъкъв шанс срещу тимур, баязид е пленен и умира 3месеца покъсно
Потребител · 02:37 · 25.12.2015
@Потребител за християнската част на османската армия тимур казва биха се като лъвове
Потребител · 02:43 · 25.12.2015
@Потребител After a three-month siege, Tarnovo fell on 17 July. According to the contemporary Bulgarian scholar and cleric Gregory Tsamblak, the city was not captured because of the Ottoman military strength but due to treason.
Потребител · 02:55 · 25.12.2015
@Потребител царя на бъларите иван шишман е 24 годишен и управлявал само крепоста никопол след обсадата е пленен и обезглавен от баязид, и както съвремените български политици в зависимот койкакво предложи си е сменял решението много често както казва мизерен шмекер и това му струва главата и държавата след като разчита на съседите си измамници
Потребител · 10:23 · 26.12.2015
@Потребител 10 години е войната не 100 , проблема че всеки султан е имал много синове от различни жени и всеки от тях се е смятал за наследника на трона
Потребител · 23:40 · 24.12.2015
Разбира се , че християните в империята са плащали повече данъци, та османлиите хич не са били мераклии да ги ислямизират.Турците И затова ги ненавиидат !
Потребител · 23:34 · 24.12.2015
В писанията на българските родолюбци виждаме как, при османлиите глави се режат като зелки.Абе коя е тази идиотска империя, която ще завладява чужда територия, за да унищожава населението и? Кому е нужна обезлюдена земя? Тези военни походи са били смазващи за финансите на всеки завоевател.Специално за османлиите е нямало нищо по–свято от данъка. Могат да ти откъснат манерката, ако лишиш държавата от данъкоплатци.Обърнете внимание на прецизността на данъчните им регистри от 16. или 17. век.
Потребител · 12:22 · 24.12.2015
Четете, хайдуци, четете историята си и ще разберете, че сте жалко, продажно, подличко племе, каквото сте и сега. Сърбите си имат Плочник, Косово и Лазар. Мъжки са се борили за свободата си. Румънците си имат Дракула. Албанският Искендер 7 пъти е трепал анадолските нашественниците. Византийският император Константин с меч в ръка е загинал, защитавайки земята си през 1453 г. Вие с какво ще се похвалите ? С Крали Марко ли, който е памагал на чалмалиите? Или с Пишман царя, когото турците обезглавяват заради подлостите му.
Потребител · 00:32 · 26.12.2015
@Потребител Хубаво е и ти да попрочетеш и разбереш защо Византия (Източната римска империя) и България падат толкова лесно... И ако империята е изтощена от безспирни династични битки и изтощителни граждански войни, то България е И! разчепатена от подобни дейности на безброй парченца и съответни дребни военни формирования. Константинопол е единственото, което удържа сляндурите от анадола да превземат бившата си столица и такава на света и я направят своя...
Потребител · 01:02 · 26.12.2015
@Потребител ...докато Царевград Търнов, колкото и футуристичен тогава, е далеч по-малък и възможен за превземане, включително и чрез подкуп. За власите, които споменаваш - дори тогава, близо сто години след като ги пляскат Асеневци (спорно е дали не е било доброволно, тъй като техния двор е бил силно привързан към българските династии и българското като цяло) се причисляват към Царството, а върховната им титла е Воевода Iw (Йоановски - Иван Асеневски)
Потребител · 01:06 · 26.12.2015
@Потребител ... и когато пишлемето, за което говориш (Цар Иван Шишман) се бил изложил, тия герои са го имали за сюзерен и пазили границата по Карпатите (Влашките грамоти)... Освен това, както казах, с изключение на кратък период при Стефан Душан, целите Балкани са разделени на какви ли не управления, числящи се ту към кралството, ту към царството, ту към империята, ту самостоятелни, или прочее. Всички те естествено са били по-слаби, а централната власт съвсем не такава каквато трябва...
Потребител · 01:14 · 26.12.2015
@Потребител династичните дворове били по-смесени от всякога и не било никак чуждо например, племенникът или дори братът на единия върховен владетел да е феодален към другия... Относно крали Марко - имаме и севастократор Момчил (войвода) :)
Потребител · 09:36 · 26.12.2015
@Потребител КРАЛЯ НА ПРИЛЕП МАРКО КОЙТО ДОРИ НЕ СЕ Е БИЛ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ Е ЗАГИНАЛ В БИТАТА ПРИ РОВИНЕ КАТО ЧАСТ ОТ ТУРСКАТА АРМИЯ БИЕЩА СЕ СРЕЩУ ВОЙВОДА МИРЧА СТАРИ,МОМЧИЛ ВОЙВОДА Е НАЙ ОБИКНОВЕН РАЗБОЙНИК БИЛ СЕ Е СРЕЩУ ТУРЦИ И ВИЗАНТИЙЦИ В ЗАВИСИМОСТ КОЙ МУ Е ДАВАЛИЛИ ОТ КОЙ МОЖЕ ДА ОГРАБИ,РАЗГРОМЕН ОТ ОБЕДИНЕНА ТУРСКО ВИЗАНТИИСКА АРМИЯ
Муми · 01:52 · 24.12.2015
Майка ви рязана да е*а.Битермиши
Потребител · 00:14 · 24.12.2015
Османлиите завладяват България, дето се казва, без да гръмнат пушка. Какви изселвания, какви изтребления ? Защо да намаляват броя на данъкоплатците си ? Подли курвенски копелета ! Все някой ви е виновен, че си останахте хилядолетни помияри, задоволяващи се с огризките на Великите Завоеватели.
Потребител · 07:11 · 24.12.2015
@Потребител прочети си турската история за завладяванто на българия, страната е била разделена на малки владения, тускатата политика е когато превземат крепост да избият войниците и владетеля, след три дни , грабеж изнасилвания и убииства младите мъже и жени с отвеждани и продавани в анатоли като роби, крепости дворци както и цели градове са сринати и опжарени, само тези които се предават не са унищожени като градове, а това в българия е видин, всичко друго е унищожено
Потребител · 07:17 · 24.12.2015
@Потребител за подлоста и огризките е точно казано , за една кесия с пари българин отваря вратите на търново, също и левски от това което тои иска като страна нищо няма
Потребител · 23:57 · 23.12.2015
Нищо ново под небето на "Бога" и "Аллаха" ! Преди 1000 години арабите и турците направиха онова, а през двадесет и първия век ние ще си отмъстим с това. Имаме си и ядрено оръжие – можем да изпепелим войните на Мохамед. Е, тук таме ще останат няколко джихадисти, които за да не скучаете, ще ви устройват периодично по някой "Батаклан", било то в Париж, Москва или Ню Йорк.
Потребител · 23:25 · 23.12.2015
На територията на Турция има повече църкви, отколкото българи !? От своя страна, българите в Турция, надвишават Циганската Сган в България, която има претенции, че са българи.
Потребител · 22:45 · 23.12.2015
България съществува затова, защото българските фашистки джихадисти не успяха все още да разрушат и разграбят това, което ромите, турците и помаците построиха за 100 и кусур години.
Потребител · 09:19 · 23.12.2015
тези хора във филма говорят за дискриминация, комунистите не дискиминираха кой ще арестуват пребият заточат или убият, от прочетеното по долу надали ще им хареса на правоверните ако бъдат упражнени техните закони и политики упражнявани срещу християните , много интересно как ще им хареса собственото лекарство ако го опитат те самите
Потребител · 09:09 · 23.12.2015
Ограничения за Dhimmis в ислямските страни

Те не са били разрешени за изграждане на нови църкви, храмове, или синагоги; те бяха оставени да обновят старите църкви и синагоги (тези, които преди ислямските завоевания) толкова дълго, тъй като няма нови попълнения. Не църкви или синагоги са приети в арабския полуостров.
Те не бяха допуснати да продават или разпространяват свещените текстове на обществени места.
Потребител · 09:08 · 23.12.2015
Те не бяха допуснати да прочетете техните свещени текстове на глас, дори в домовете си.
Кръстове не може да бъде показана в къщи или места за поклонение.
Религиозни дейности не могат да бъдат излъчвани или обсъждани в публикуват списания или вестници, нито са били публично изповядване събирания право.
Те също трябваше да носят отличителни дрехи и значки; Мюсюлманите също било забранено да носят дрехите на dhimmis.
Потребител · 09:05 · 23.12.2015
Основните сунитски правни школи на Hanafi, Malaki и Hanbali всички наредби, че такава джихад трябва да се води само в защита и за предотвратяване на нападение. Въпреки това, Shafi'i училището на съдебната практика не е съгласен и призовава за обидни джихад, че трябва да продължи, докато няма повече невярващите.
Потребител · 09:02 · 23.12.2015
С преследване, правни недостатъци, социално и икономически натиск, както и шлайфане живота на dhimmis, християнски семейства са измрели, гледали близки съединяващи се избегне изпълнение и да се сложи храна на масата, или стоеше безпомощно някои ислямски правителства доминираха сираци Christian роднини да ги повдигне като мюсюлмани.
Потребител · 09:00 · 23.12.2015
и по време на Първата световна война, тежки гонения избухнаха в османските територии на гръцки, арменски и асирийски християнски малцинства. Особено тежко бяха сега скандален геноцидни кланетата на стотици хиляди арменци.
Потребител · 08:57 · 23.12.2015
Ако жената на dhimmi станал мюсюлманин, тя получава автоматично задържане и може да се разведе с мъжа си. Също така, мюсюлманин мъжки имал право в някои правни традиции да запази dhimmi си жена заключена в дома, а също и да я възпре да се обърнат към мястото си на поклонение.
Потребител · 08:56 · 23.12.2015
Що се отнася до брака, мюсюлмански мъже са разрешени да се ожени за dhimmi момиче, въпреки че dhimmi мъжкия не е било позволено да се ожени за мюсюлманско момиче. Всички деца, произведени от съюза са да бъдат повдигнати като мюсюлмани. Това правило се простира както и до реализация.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 3Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент