700 българи аплодираха Дякон Левски в Лондон

700 българи аплодираха Дякон Левски в Лондон | StandartNews.com

700 от хилядите българи в Лондон изгледаха филма "Дякон Левски" на последователни прожекции в класическото британско кино "Дженезис", на две спирки от Тауър бридж. Доста от сънародниците ни са били просълзени след финалните надписи. Имало е и седящи по стълбите зрители. Световната премиера на епоса е била сред най-атрактивните културните събития в мегаполиса, коментират наши репортери на Острова - от телевизия BBR и бг.медии.

"Вълнението за мен и колегите ми беше разтърсващо. Бяхме подготвени за любопитство, въпроси и интерес, логични за първо представяне извън България. Но случилото се нямаше нищо общо със "служебната" любезност, нито с протокола. Хората идваха и ме прегръщаха. Напълно искрени, без куртоазия - още повече че тя там не върви. Някои от тях не се бяха прибирали в България от 5-6 години. Може би усетиха в нас къс от родината.


Една от най-обсъжданите теми беше защо Апостола се предава. Просто той е българският Христос, поел греховете на нацията! Уважаван историк от диаспората подкрепи напълно моята интерпретация. Той цитира документи, които колегите му в България със сигурност познават, но се правят, че не съществуват. Както пише в учебниците, след обира при Арабаконак Димитър Общи проговаря - десетки членове на тайните революционни комитети са арестувани и убити. Това, което го няма по официалните страници, е депресията, в която изпада Дякона, подгонен от чувството за вина. Той остава абсолютно сам. Точно като в епизода, в който обикаля здраво залостените врати", коментира Генчев дебата в "Дженезис". Сънародниците ни в Лондон не са пестили комплиментите си.

"Не съм свикнал така в България, където хейтъри ме атакуват за какво ли не. Но аз умея да оказвам съпротива - особено когато става дума за кино или за театър. Подобни противоречия ме правят щастлив", споделя сценаристът режисьор. Той, продуцентът д-р Златина Филипова и останалите от екипа разказват за разнородния облик на публиката в британската столица - от банкови служители със заплати от 10 000 паунда до ученици със стипендии от Кралството. Станислав Колев, който работи за постпродукцията на световна кинокомпания, базирана в Лондон, е похвалил звука, монтажа и визията на "Дякон Левски".

"Срещнахме се с млади хора, които наистина се развълнуваха от Левски. Удовлетворен съм, че приеха филма лично. Лондон е уникален град - освен всичко друго няма милост в стандартите. А българите се вписват напълно адекватно в него - не можеш да ги различиш от останалите, независимо какво работят".

Максим Генчев вече е герой и на десетки селфита на Острова. "Това са автографите на нашия век. Вече обсъждаме дата за следващата прожекция на "Дякон Левски" в Лондон. Вероятно на 18 февруари още българи в Англия ще могат да гледат филма", категоричен е той. Генчев е представил и двама от актьорите си - Стоян Цветков, който влиза в кожата на Христо Големия, и Петьо Цеков. Максим натрупа точки пред гилдията с факта, че вика за филмите си талантливи, но по-рядко тиражирани кинаджии и театрали - както за епоса, посветен на Апостола, така и в премиерния "На педя от земята", който ще се завърти по родните зали малко след Нова година.
На 17 октомври в белгийския град Ватерло "Дякон Левски" е в панорамата на фестивала на историческото кино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай