Местан: Очакваме повече гласове с 25%

Местан: Очакваме повече гласове с 25% | StandartNews.com

София. Очакваме повече гласове с 25%, и на първо място очакваме това да стане от посланията. Очаквам разширена подкрепа не само от традиционните гласове за ДПС, а и извън тях – все повече етнически българи и роми подкрепят ДПС. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в интервю за Нова тв.

"Когато говорим за ромската интеграция имаме претенцията да сме единствената партия, която включва роми не на 20-о място - в нашите листи има водачи роми", обясни той.

С въвеждането на понятието традиционен електорат се прави опит да се натика движението в идеологемата етническа партия. Всеки божи ден в Кърджали пристигат от 13-14 до 20 автобуса от Турция. В Турция живеят не по своя воля няколко стотин хиляди прогонени граждани и е нормално те да пътуват при своите роднини, посочи Местан. Ако в навечерието на Курбан Байрям има повече автобуси, то няма да е заради изборите, уточни Местан.

"Срещата с Реджеп Ердоган не е мистериозна. Тя е повече от естествена и е класически пример за партийна дипломация на България. България и Турция като страни членки на НАТО могат да изиграят сериозна роля за разширяване зоната на сигурност на НАТО", разказа лидерът на ДПС за своята среща с турския президент.

"Турция е не просто наш съсед, но е и приятелска страна, от която България може да се възползва", добави Местан, цитиран от БГНЕС.

Местан коментира предизборната кампания и посланията на партиите в нея: "Да, тази кампания прави впечатление, че е тиха. Но ако е спазарена, то явно ние не участваме в този пазарлък, защото в рамките на кампанията аз не съм имал срещи с нито един от политическите лидери". Кампанията е тиха защото ги няма новите послания, няма ги новите играчи. Мисля, че има криза на посланията".

В посланията на ДПС няма противоречия. "Страната ни се нуждае не от голямо аритметическо мнозинство, а има нужда от стабилно мнозинство с евроатлантически профил. Смятам, че няма как да се впишат в профила на евроатлантическите ценности националистическите партии", обясни Местан. Ние не можем да толерираме отклоняването на България от цивилизационен избор, подчерта той. Ако всички партии се обединят ДПС може да бъде изолирано в опозиция. Но аз съм убеден, че без ДПС не е възможно да се формира стабилно мнозинство. ДПС може да се възприеме и като стратегически ресурс на страната, каза още лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай