Местан: Етническият модел у нас гарантира мир

Местан: Етническият модел у нас гарантира мир | StandartNews.com

Срещата ни с Ердоган е класически пример за партийна дипломация, каза лидерът на ДПС

Велико Търново. "Мултикултурализмът е естествено състояние на глобалния свят и трябва да се намери решение, трябва да се балансират етнорелигиозните отношения така, както го правим в България". Това заяви във Велико Търново лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му, ако във всяка една страна се реализира модел, близък до българския, светът няма да познава конфликтите, на които сме свидетели днес. Той посочи още, че Балканите, Европа, светът са изправени пред тежки етнорелигиозни предизвикателства. Според него българският баланс на етнорелигиозните отношения трябва да бъдат взимани за пример.

Местан подчерта още, че няма нищо по-естествено от това председателят на ДПС да бъде в диалог с президента на Турция, тъй като в южната ни съседка живеят стотици хиляди български граждани, които са там не по свой избор. "Няма нищо по-естествено от това политическата сила, която представлява интересите на тези избиратели, да бъде в диалог с президента на Турция", каза Местан. И призова лидерите на другите партии също да поддържат диалог с Анкара. "Визитата ни в Анкара и срещата ни с Ердоган е класически пример за партийна дипломация в полза на Република България", подчерта той.

"Турция има огромен финансов ресурс, от който България може да се възползва. Мисля, че е време с много активна дипломация от страна на всички нормални демократични партии в България да динамизираме двустранните отношения и да трансформираме добрите политически отношения в много по-активен търговски и икономически обмен", каза още лидерът на Движението.

Лидерът на Движението изпрати и отворено писмо до президента Росен Плевнелиев и премиера Георги Близнашки. В него Лютви Местан настоява служебният кабинет да не превишава правомощията си, като променя параметрите и приоритетите по новата Програма за развитие на селските райони и схемите по Директните плащания за периода 2014-2020 г., тъй като това поражда напрежение сред българските земеделски производители и дава знак на ЕК за непоследователност и липса на приемственост между българските правителства. Според него ревизирането и промяната на приоритетите ще доведе до забавяне на стартирането на Програмата и нулева 2014 г.

Лидерът на Движението обръща внимание и на предстоящата конференция на Световната здравна организация, на която ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще и да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай