М. Дамянова: Да се насърчават иновативните учебни програми и методи на обучение

М. Дамянова: Да се насърчават иновативните учебни програми и методи на обучение  | StandartNews.com

Силистра. Образованието е приоритет в програмата на ПП ГЕРБ. Под приоритет разбираме както повече инвестиции в образованието и науката, така и реформи. Това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра Милена Дамянова пред представители на учителското съсловие от община Тутракан.

„Още през 2010 година бяха разработени детайлни анализи на база на международните изследвания за грамотност на българските ученици. Този анализ показа, че проблемът е в учебните програми, които трябва да се актуализират с цел усвояване на повече практически умения", обясни тя, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

„Учебникът следва учебната програма и ние трябва неуморно да повтаряме на родителите, че на първо място трябва да бъдат приети нови учебни програми", каза Дамянова. Тя посочи още, че образованието е сфера, в която трябва да има приемственост и последователност в политиките. „Предвидили сме по-високо заплащане на учителите заедно с постоянно повишаване на тяхната квалификация. За да имат финландските ученици толкова добри резултати, безспорна е основополагащата роля на учителите и тяхната мотивация за работа, квалификация и подход към учениците. Учителската професия във Финландия е една от най-престижните и целта ни е това да се случи и в България", обясни водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра.

Във връзка с обучението на децата със специални образователни потребности Милена Дамянова посочи, уникалността на системата на финландското образование е, че училището се нагажда спрямо всеки един отделен ученик. „Поради тази причина особено внимание се обръща на деца със специални образователни потребности. С екип от социален работник, логопед, кинезитерапевт, психолог разполага всяко едно училище. Тук се разчита на работата на специалистите за превенция и ранно откриване на затруднения в ученето и развитието и работа върху това. Във финландските училища не се допуска да има изоставащи деца. Именно този екип от специалисти се грижи за това всяко дете да получи нивото на образование, от което се нуждае. Това сме заложили и в нашата управленска програма и в законопроекта за предучилищното и училищното образование, който ще внесем още в първите дни на 43-тото Народно събрание. Трябва да го приемем, защото сме длъжници на българските деца", посочи Дамянова. Тя подчерта, че в програмата на ГЕРБ е заложено финансиране на извънкласни дейности вече и за детските градини.

„Предвидили сме въвеждане на иновативни форми на организация за ранно образование на децата в предучилищна възраст, както и самостоятелна форма в детските градини, така че да удовлетворим родителите, които не искат децата им да посещават детска градина, а сами да гарантират тяхното образование", обясни тя.

На предложение директорите на училища да бъдат избираеми с четиригодишен мандат Милена Дамянова посочи, че в законопроекта за предучилищно и училищно образование е предвидена атестация на директорите, така че да бъдат стимулирани добрите практики и успешните училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай