Близнашки се усъмни във вота от чужбина, иска референдум

Близнашки се усъмни във вота от чужбина, иска референдум  | StandartNews.com

София. Само 144 208 от гласовете зад граница са реални...Единствената опция за една радикална реформа е референдумът. Тоест да питаме гражданите, дали биха възприели идеята за една смесена система за 50/50, която би преодоляла много от тези недостатъци, които демонстрира пропорционалната избирателна система. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред журналисти днес.

"На второ място знаете ние лансирахме идеята за задължителното гласуване. Това също е нещо, което трябва да мине през референдум, за да не дава основания за поддържане на тезата, че така се ограничават права и свободи на отделни групи на населението”, каза още той.

Той подчерта, че това е болезнена тема, но хората трябва да си кажат думата.

„Аз смятам електронното гласуване да го предложим за вариант – гласуване на нашите сънародници зад граница по електронен път. Ще направим много бързи консултации със съответните фирми" заяви проф. Близнашки. По отношение на разпределението на мандатите, заради които има и протести, Близнашки каза: „Протестите до голяма степен са производни на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че ние отидохме много далеч в насърчаването на малките работи- желанието да се появяват нови политически субекти и постигнахме този ефект, който си има своята странична последица – фрагментаризацията на парламента”.

По думите му, когато се правят промени в изборната система трябва да сме наясно, че трябва да отговорим на две изисквания: демократичност и ефективност.

Според проф. Близнашки първият критерий е постигнат - имаме 8 партии в парламента, но по втория критерии не трябва да се допуска прекомерно голямо разпиляване на гласовете. Премиерът Близнашки обясни, че системата Д'Онт трябва да се върне, защото той консулидира гласовете.

Тези протести са до голяма степен производни от разпоредби на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че отидохме твърде далеч в насърчаването на малките партии и затова постигнахме този ефект, който си има своите странични последици.

Когато се правят промени в изборната система, трябва да сме наясно, че трябва да отговорим на две изисквания - от една страна демократичност - този ефект го постигнахме, имаме осем партии в парламента, но вторият критерий е за ефективност, т.е. страната трябва да бъде управляема. Според Близнашки не трябва да се допуска голямо разпиляване на гласовете, за да може накрая да се образува правителство, иначе "няма смисъл просто да правим снимки на реалното съотношение на силите в страната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай