Соята е новата златна кокошка

Предлагат на фермерите готов пазар, ако сеят фуража

Соята е новата златна кокошка | StandartNews.com

Соята е новата златна кокошка в земеделието, твърдят специалистите от Асоциация "Дунавска соя". Цяла Европа изпитва недостиг на фураж и цената на тази култура непрекъснато расте. В същото време само 20% от нужните количества соя, които се внасят на Стария континент, са без ГМО, съобщават от асоциацията.

Разликата в цената на соята без и със ГМО започва да се увеличава. Ако тон обикновен фураж струва около 15 долара за бушел, а през декември достигна и рекордните 18 долара, то ГМО вариантите са с до 5 долара по-евтини, сочат данни за търговията на световните борси. Друг голям плюс според експертите е и климатът в страната, който е изключително подходящ за отглеждане на соя. При това този вид култура е много по-устойчив на суша и на студ, твърдят от Опитната станция по соята в Павликени.

Въпреки добрите переспективи пред този вид култура обаче производството й в страната непрекъснато намалява. През последните две години са засети символични количества от 6-8 хил. декара, съобщават от опитната станция. Това прави само между 800 и 1000 тона годишно. Ако решат да започнат бизнес със соя, българските земеделци могат да получат подкрепа от Асоциация "Дунавска соя", съобщи нейният представител Урсула Битнер по време на Националната среща на Асоциацията на земеделските производители в България. Фермерите, които решат да гледат соя, ще имат директна връзка с крайните потребители, което ще означава сигурен пазар за стоката им, каза Битнер.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай