Няма китайци на летище Пловдив

Няма китайци на летище Пловдив | StandartNews.com

Очаква се преговорите за отдаване на концесия на аеропорта да започнат с ПИМК и ТИЗ

Одобреният за концесионер на летище Пловдив консорциум, съставен от китайската компания "Хайнан" и българската „Пловдив еърпорт инвест", най-вероятно няма да подпише договора за управление на аеропорта, научи „Марица".

Последният възможен срок за това изтича днес, но до вчера вечерта нямаше информация в Министерството на транспорта да са внесени необходимите документи. Припомняме, че в средата на юни китайската част от избрания концесионер поиска едномесечна отсрочка по чисто административни причини - за приключване на процедурите по приемането на решения от управителни органи на китайската корпорация HNA Group, част от която е "Хайнан".

Най-вероятно китайците са загубили интерес към сделката след внезапната смърт на президента на корпорацията - 57-годишният бизнесмен Уан Джиан, който загина при нелеп инцидент във Франция. Освен това, както "Стандарт" вече неведнъж писа, от началото на годината китайският конгломерат HNA Group разпродаде голяма част от бизнеса си, за да покрие огромните си задължения от над 100 млрд. долара.

Както неотдавна обясниха от транспортното министерство, след отпадането на класирания на първо място китайско-български консорциум, от ведомството се очаква да поканят за преговори класирания на второ място "Консорциум Летище Пловдив", в който влизат "Тракия икономическа зона" и най-голямата автотранспортната компания у нас - ПИМК, която неотдавна спечели концесията на интермодалния терминал край града под тепетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай