Легендата „Калиакра" вдигна котва за юбилея на БМФ

Над 200 партньори на проспериращата компания дойдоха от цял свят, за да отпразнуват 125 г. от създаването й

Легендата „Калиакра" вдигна котва за юбилея на БМФ | StandartNews.com

Един от най-бързите ветроходни кораби в света - баркентината „Калиакра", разходи 3 пъти във Варненския залив над 200 гости от цял свят. Всички те дойдоха в морската ни столица за да уважат 125-годишнината на Параходство „Български морски флот". Красивият ветроход, прославил неведнъж българския морски дух с победите си в авторитетните регати "Къти Сарк" и "Тол шипс", потегли от Морска гара и покрай фара зави на север, за да разкрие прелестите на Варна за удоволствие на изисканите си пасажери. Като че ли специално за юбилея на параходството лятото също се беше завърнало.

"Специално поръчах това прекрасно време, макар и преди 3 седмици да имах силни опасения, че ще е студено и ветровито", пошегува се изпълнителния директор на БМФ Александър Калчев. Гостите за юбилея дълго обсъждаха уникалната ефективност на работа на параходството, което успява да държи резултат от едва 2 на сто от времето, в което корабите не се използват. Във Варна дойдоха традиционни търговски контрагенти на БМФ - една от малкото проспериращи корабни компании в света, и то в години на дълго небивало свиване на пазара на превоз на товари по море.

Сред гостите бяха също производители на кораби от Китай, доставчици на оборудване и големи товародатели и клиенти на параходството ни от Япония, Русия, Украйна, САЩ и повечето европейски страни. Всички те пристигаха на варненското летище през целия ден в сряда, а вечерта дойдоха на откриващия тържествата коктейл в ресторант „Капитан Кук" на последния етаж на Морската гара, Варна. Сред многото изискани питиета и морски деликатеси Александър Калчев надълго и нашироко с гордост обясняваше на японските си гости резултатите на управляването от него дружество. „Това е изключително" - многократно се удивляваха те.

„Вероятно заради високата ефективност на параходството тук има хора и от корабното подразделение на японския концерн „Мицубиши", които са готови да инвестират значителни финансови ресурси в съвместни проекти" - коментира специално за в. „Стандарт" изпълнителният директор на БМФ. Калчев лично пусна специално подготвен филм за 125-годишната история на Параходство „Български морски флот". Черно-белите кадри за първите години на дружеството от края на 19-и и началото на 20-и век умилиха гостите. В края на филма всички дълго и от сърце ръкопляскаха на успешно изпълнената от собствениците и ръководството на БМФ мисия да запазят традицията и да покажат на дело, че умеят да използват ефективно натрупания през 125-те години история опит на най-голямата и най-старата българска шипингова компания. А именно присъствието на толкова много гости от цял свят е и най-яркото доказателство за уважението към БМФ, чиито кораби дори и в тези изключително трудни за фрахтовия пазар времена ефективно порят водите на световния океан.

Истинско честване на юбилея с много изненади, разкош и блясък се състоя снощи в държавната резиденция „Евксиноград".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай