Финансист: Гръцкият сценарий може да застигне и България

Финансист: Гръцкият сценарий може да застигне и България | StandartNews.com

София. Гръцкият сценарий не е изключен за България, въпреки че страната ни има много повече буфери, заяви за Дарик финансистът проф. Николай Неновски, който е един от основните инициатори на Софийското бизнес училище, организирано от Нов български университет. Той подчерта, че в момента България има много добри макроикономически показатели, не е изключено задълбочаване на проблемите във вътрешен план.

Според Неновски в момента „ние тичаме по въздуха като от филм за Мики Маус, но не се знае кога ще погледнем надолу и ще паднем".

"Едни добри номинални показатели не означават, че икономиката ни е в прекрасно състояние. Това е, както и много пъти съм споменавал, това е като от филмите на Мики Маус, където ти тичаш във въздуха и продължаваш да тичаш, и в този момент, в който разбереш, че си във въздуха, ти падаш. В момента ние все още тичаме във въздуха и можем да тичаме дълго, така да се каже, до този момент, в който погледнем надолу. В този смисъл – дори макроикономически да сме в добро състояние, проблемите винаги са микроикономически, защото в дългосрочен план микроикономиката е основна, а не макроикономиката", заяви финансистът.

Той е на мнение, че правителството трябва да върне дълговете си към бизнеса и да се направят усилия за осигуряване на ликвидност в бизнеса, защото именно той би могъл да осигури икономически растеж. В противен случай дълговите проблеми в частния сектор ще се пренесат и на държавно ниво: „Както видяхме в случая на Испания и Ирландия става внезапно, т.е. изведнъж частният дълг става публичен дълг, или както се споменава тогава, когато плуваш без бански, в един момент се виждаш, че си без бански, но това става изведнъж и много рязко".

Според Неновски страната ни трябва да търси нови търговски партньори в страни извън Европейския съюз.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай