16:00 ч.

31.07.18

1 мин.

0

0

0

Спад от 9% в производството на домати

от Стандарт |

Спад от 9% в производството на домати

Поройните дъждове и градушките удариха земеделието, като производителите на зеленчуци са сред най-силно засегнатите. Очаква се намаление в добивите на почти всички култури, отглеждани на открито, са прогнозите на  Центъра за икономически анализи в селското стопанство САРА.


Очакванията са общото производство на домати тази година да спадне с близо 9 на сто. Ще бъдат прибрани 145 хиляди тона, като реколтата от полето ще е  91 хил.т, с 11% по-малко спрямо миналата година.


При краставиците не се очаква толкова сериозно намаление. Според експертите ще бъдат прибрани близо 58 хил. тона, но този обем ще се дължи основно на оранжерийната продукция. От полето добивите ще бъдат едва около 9 хил. т,, при 15 хил. т миналогодишна реколта.


Прогнозите за реколтата от пипер са за около 55 хил.т. Икономистите обаче подчертават, че този зеленчук е сред трите култури с най-големи колебания на производството, основно защото най-голяма част от него е на открито.


При това положение очакванията са за ценови пик, който ще бъде по-висок от осреднените стойности за последните 5 години. При доматите средногодишните цени на дребно се очаква да бъдат около 2,50 лв/кг – или с 4% над тези от периода 2013-2017 г., при пипера ще достигнат 2,20 лв/кг – или 7% над тези за последните 5 години. Изключение правят единствено краставиците, където килограмът ще се движи около 2,50 лв – или с 3% по-малко отколкото в предходните 5 години.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент