Порожанов: Три са причините за поскъпване на яйцата

Порожанов: Три са причините за поскъпване на яйцата | StandartNews.com

Три са причините за поскъпването на яйцата през последната седмица. На първо място цената им се е вдигнала заради птичия грип и унищожаване на животните в заразената зона. Това обясни земеделският министър Румен Порожанов пред БНТ.

У нас към момента има локализирани 4 огнища на болестта - в областите Добрич, Ямбол, Хасково и Сливен. Втората причина яйцата да се търгуват до 45 ст. за брой е технологичен проблем, свързан с младите кокошки - носачки. Техните яйца тъй като са по-малки не стигат до пазара, а се влагат в производството. Освен това заради фипронила милиони яйца бяха унищожени в Западна Европа. "В България имахме един активен производител, който спря, близо три милиона яйца са унищожени и там. Това създава определен дефицит.", обясни Порожанов.

Земеделският министър заяви, че пазарът ще се нормализира по естествен път. Но припомни и че цените вървят нагоре. Министър Порожанов отбеляза и дефицита на краве мляко у нас. Липсва суровина, а цените й са много добри, допълни той. Порожанов бе категоричен, че храните, които се предлагат на родния пазар се контролират строго и са с добро качество. Той бе категоричен, че на пазара не се допуска месо с антибиотици. От взетите над 300 проби през тази година няма нито една положителна, подчерта той.

Страната ни през тази година може да се похвали с рекорден добив на пшеница - 6 милиона тона. От тях към момента са изнесени 2,5 милиона тона, а през предходната година - 1,9 милиона тона, обясни Порожанов. Той заяви, че добивът на малини и кайсии също бележи ръст от над 50 на сто. В същото време добивите на царевица, слънчоглед и ечемик са по-добри и по-качествени, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай