В Куба жабешкото бутче е по-вкусно от пилешко

В Куба жабешкото бутче  е по-вкусно от пилешко	 | StandartNews.com

Ромът е универсална подправка за сосове и ястия

В Куба, където минаха 4 незабравими години от живота ми, научих испански от улицата, играейки с децата. Живеехме в най-луксозния хотел в Хавана - " Хавана Либре", на 21-и етаж. Майка ми позволяваше да слизам сама с огромния асансьор и да си поръчвам храна в ресторанта. Първото изречение, което научих на испански, беше: "Сеньор, киеро уна рана!", което в превод означава: "Господине, искам една жаба!". Много от вас ще се зачудят как така искам жаба! Много просто. В Куба жабешкото месо е най-големият деликатес. Жабите на Осторва са страшно големи и убийствено вкусни! Жабешкото бутче е по-голямо от пилешкото, а месото е снежно бяло и много крехко. И така, Куба ме научи да ям вкусните жабешки бутчета, докато възрастните си пиеха коктейла "Мохито" с мезе от специални пържени оси, поднесени в купичка и забучени на клечки! Гледах ги с интерес в любимата кръчма на Хемингуей "Бодегита" и си мечтаех да порасна, за да пия и аз "Мохито" и "Куба Либре"...В двора на училището, където учех, беше пълно с малки дръвчета със зелени лимончета -лайм. В междучасието ги късахме и се замервахме с тях. А ако искахме да дразним някой, ги ядяхме, демонстрирайки голям апетит. За една нова година ни покани на гости бащата на Че Гевара - Ернесто Гевара Линч, който живееше в същия хотел, на същия етаж с втората си съпруга. Тя ни сготви типично кубинско ястие - в средата на масата лежеше малко прасенце с гарнитура от пържени банани.

Кубинците са съумели да обединят испанските, африканските и карибските кулинарни традиции с местните вкусове. Най-силно се чувства влиянието на испанските колонизатори, които владеят островите три века. Те докарват по тези места сушената солена треска и макар да е парадоксално при изобилието на прясна риба, днес това е един от най-употребяваните продукти в кубинската кухня. Готвят я по старинна рецепта със зеленчуци и зелени подправки и я поднасят с пържен "котешки" хляб. Впрочем местната кухня придобива повече изтънченост именно заради испанците, които научават населението да готви такива вкуснотии, като пищните омлети с парченца месо или морски дарове. Много от стандартните блюда също се превръщат в нещо специално, когато се подправят с финия кубински ром. Той се добавя в сосовете или направо в ястието, но с него се забъркват и знаменитите коктейли Куба либре, Мохито - любимата напитка на Че Гевара, и дайкири.

Куба не страда от липса на кулинарно разнообразие. Напротив, дори на тази неголяма територия има райони, които доста се различават по предпочитанията си към продуктите и ястията. На изток, в планините, обичаите са различни от тези на централните райони. Там и в Сантяго де Куба например, в тортийата вместо картофи слагат юка или зелени банани и всичко готвят по-пикантно, докато в централната и западната част са направо пристрастени към кокосовите орехи и шоколада. За пържене използват само кокосово масло, а сосовете приготвят единствено с кокосово мляко. Сосовете са особено любими на всички кубинци. Сред най-популярните са креолският от домати, лук, пипер и чесън и сосът мохо от чесън, лимонов сок и зелени подправки. Готвачите обичат да подправят храната и с плодови сосове от манго, папая и цитруси. Дресингите за салати обикновено включват зехтин, но сметаната и майонезата са изключени. Много популярна е салатата от авокадо, което се разбърква с парченца ананас и сьомга и се подправя с лимонов сок. Салатите се поднасят с бял хляб. В кубинската кухня преобладават месата, печени на грил или задушени в керамични съдове. Яде се много риба. Празничното меню често се разнообразява с домашни и диви птици, печени на шиш или задушени със зеленчуци.

Ако ви препоръчат да опитате фридантас, да знаете, че това са шишчета от свинско месо, поднесени с ориз и лютив доматен сос. Те са много обичани от местните, също като пастата със сирене, месо и зеленчуци. "Карко мишадо" пък е говеждо, пълнено с шунка. И тъй като кубинският фасул е различен по цвят - традиционният е червен, но има и бял, жълт и дори черен, с него се правят много оригинални блюда. Най-популярните са супата "Потахе" и ястието "Конгри", в което бобът се разнообразява с ориз и пушен колбас. Бананите са не само десерт, на Острова те се пържат и добавят в супи. Бананите там са малки и зелени, но необичайно вкусни. Бананови храсти растяха в училищният ни двор и плодовете ни бяха напълно безплатна закуска в междучасията. Зелените банани се режат на тънки кръгчета и се пържат в кипящо масло, докато се покрият с яркожълта коричка. След това се поръсват със сол и пипер и по вкус напомнят нашите хрупкави пържени картофки. Струва си да се опита също задушено или печено свинско с разнообразни подправки и банани, тасахо - от силно подправено свинско мляно месо, задушените пилета с ориз - поло кон аррос, прочутите в цял свят кубински варени лангусти с лимон, месото и яйцата от костенурка, а на най-смелите препоръчвам и крокодилското задушено. Впрочем лангустите са част от любимото ястие на кубинския бивш лидер Фидел Кастро - ориз със скариди.

Яж ахиако криоло за дълъг живот

Кубинците смятат, че местното национално блюдо, чорбата на аборигените - "ахиако криоло", е въплъщение на особения кубински стил на живот и символ на дълголетието. Много от столетниците на Острова споделят, че именно тази супа е постоянна част от менюто им. Тя се прави с много зеленчуци и плодове и с различни меса и става гъста и засищаща. Така че ако ви отдаде случай да посетите Куба, непременно опитайте вълшебното ахиако.

Кубинците имат обичай да поднасят на обяд трапезно вино. Вечерята пък не минава без аперитива "Канелазос ром", в който са добавени канела и карамфил. Сервират го с хапки сирене. Угощенията завършват с десерт от разнообразни плодове, сладолед "Копелия" и горчиво кафе. В детството ми в Куба дори ми купуваха сладолед - "скрежко" от кафе! Любимият плод на кубинците е ананасът, който не само се добавя в ястията, но и с него правят най-различни напитки. Десертите, както и напитките, са много сладки, тъй като се овкусяват с тръстикова захар. Традиционен десерт са бананите фламбе. Парченца от плода се потапят в портокалов сок и в карамел и се поливат с любимия ром, който се запалва. Всичко това задължително е забулено в аромата на кубинските пури, който някой сеньор пуши наблизо. Куба е една не само екзотична, но и вкусна мечта за всеки, който иска да се докосне до Островът на свободата!

Коктейл Мохито

Продукти:

50 мл светъл ром (Bacardi, Habana Club или Ron Varadero), 3-4 клонки мента, настъргана кора и сок от лайм, 2 ч. л. кафява захар, 250 мл студена газирана вода, или спрайт, швепс, севън Ъп, лед

Приготвяне:

Ментата се наситнява и се разтрива в чашата заедно с настърганата кора от лайма и захарта.
Добавят се ромът, сокът от лайм и се разбърква.
Прибавят се лед и студена газирана вода.

Салата от авокадо

Продукти:

2 броя авокадо, 1/2 малка глава червен лук, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. червен винен оцет, сол и смлян черен пипер на вкус

Приготвяне:

Авокадото се разрязва на половина, обелва се и се почиства от костилката. Нарязва се на тънки филийки. Лукът се обелва и нарязва на тънки полумесеци. В чиния за поднасяне се разбъркват авокадото и лукът, сместа се подправя със зехтин и оцет, сол и смлян черен пипер.

Рибни кюфтенца

Продукти за 4-6 порции

200 г брашно, 15 г мая, 1 ч. ч. топла вода, 3 яйца, 1-2 с. л. разтопено масло, сокът на 1/2 лимон, 2 ч. л. нарязан розмарин, 200 г рибно филе, 1 глава кромид лук, сол, черен пипер, 4-5 с. л. олио

Приготвяне:

Брашното се пресява. Маята се разтваря в половината от топлата вода, смесва се с брашното и се добавя останалата вода. Полученото тесто престоява един час. След това в него се добавят яйцата, разтопеното масло, лимоновият сок и розмаринът. Престоява още 20 минути, като съдът се покрива с капак.
Ситно нарязаното рибно филе се смесва с накълцания на ситно кромид, подправя се със сол и пипер. С помощта на чаена лъжичка от тестото се оформят топчета с големината на орех и се пускат в кипящо олио. Изпържените топчета се обвива с двусантиметров пласт от рибната смес и всички топчета се изпържват заедно както омлет (или като пита, съставена от милинки).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай