Светият синод влиза в управлението на туризма

Светият синод влиза в управлението на туризма | StandartNews.com

"Стандарт" показа как трябва да се рекламират родните чудеса, заяви зам.-министър Ботев

София. Светият синод влиза в Националния съвет по туризъм. На заседанията му вече освен водещите представители на бранша участие ще взимат и учени от БАН, родните университети и митрополити. Това обяви зам. икономическият министър Бранимир Ботев. Така всички заедно ще предлагат как богатството от забележителности по родните земи да бъде превърнато в успешен туристически продукт. За помощ в тази насока страната ни се е обърнала и към японски специалисти.

Минимум 60 млн. лв. годишно трябва да бъдат отделяни за реклама на туризма, категорични са представителите на бранша и Ботев. Това е едва 1% от приходите, които генерира браншът всяка година, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Само с промотиране на родните забележителности и възможности можем да успеем навън, категоричен бе той. Всяко вложено евро в реклама на туризма връща 200 евро в хазната, обясни и Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм. Според нея е време да се инвестира в маркетинга ни като дестинация с анализи и мащаб, а не на парче.

Страната ни трябва да вложи максимума и за промотирането ни във Франция предвид предстоящото гостуване на тракийските ни съкровища догодина в Лувъра, каза още Карастоянова. До края на седмицата трябва да е ясен е какъв е нужният бюджет за рекламата ни там. Ботев подчерта, че държавата е длъжница и в рекламирането на родните забележителности и у нас. Кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" показа как трябва да бъдат представяни родните природни и културни забележителности и постигна много в тази насока, обясни той.

Ботев дава пари за тракийски град

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев обеща да даде лични средства за разкопките на тракийския град край карловското село Васил Левски, за които не достигат средства. За старт на разкриване на може би най-големия тракийски град, надхвърлящ по мащаби дори Севтополис, са отпуснати едва 40 000 лв., обясни Ботев.

Тези средства не стигат дори за път до обекта, а освен работата по него, той трябва да бъде и зазимен през предстоящата зима. Нужни са минимум 200 000 лв. за разкопките на града и аз обещавам, че ще дам 10% лични средства на сумата, която отпусне държавата за обекта, като се надявам тя да бъде увеличена многократно от сегашната, категоричен бе Ботев. Той заяви, че е рано да се говори за спад на гостите през летния туристически сезон. Данните на статистиката още не са обобщени, но нито един голям туроператор не е декларирал, че има масови откази за почивки у нас.

Проблемите през този сезон са много - кризата в Украйна и природните катаклизми. По-голяма опасност за родния туризъм обаче крие девалвацията на рублата и гривната, както и евтините "специални оферти", с които се цакат родните хотелиери. Сваляйки много офертите за "last minute" резервации, браншът не си прави добра услуга, защото вече свързват България с лукс хотели на нищожна цена, обясни Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай