Рафтинг по Струма вместо мързел на плажа

Рафтинг по Струма вместо мързел на плажа  | StandartNews.com

Младите предпочитат приключенския туризъм пред традиционното море

Първата асоциация за лятна ваканция обичайно е мързелива разходка на плажа, коктейли край вълните и дъх на бриз. През последните две години обаче все повече българи предпочитат да прекарат отпуската си на прохлада в планината и да се потопят в приключения - рафтинг, изкачване на върхове, пещерни турове, къпане под водопади или лежерни преходи по поречието на бистра река. За да покаже какви са алтернативите на плажния чадър, Министерството на икономиката и енергетиката представи възможностите за преключенски туризъм със средства, отпуснати по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. за насърчаване на вътрешния туризъм.

Ако си мислите, че рафтингът е лесна работа, значи никога не сте се пускали по бързи води. Това ни става ясно още след първите неколкостотин метра, макар и да не сме стигнали все още бързеите. Оказва се, че за да пазиш баланс в лодката, на първо място трябва да правиш разлика между ляво и дясно, да си изслушал внимателно инструкциите на най-опитния инструктур у нас - Станимир Станимиров-Чачи, и да имаш късмет с партньора. Въпреки че традиционно в края на лятото водите на река Струма са по-малко пълноводни, все още можете да се насладите на приключението. Ако сте страхливи, боите се от синини, не се чувствате комфортно във водата и се притеснявате от някои и друг мазол - това не е вашето забавление. Въпреки че Чачи все още не е имал трагични инциденти и счупени крайници сред клиентите си за десетилетия спускане по бързи води у нас и в чужбина, все пак е добре да имате едно наум. Или с други думи - ако сте кифла, по-добре се разходете в мола. В същото време не е нужно да сте Херкулес, да спортувате постоянно и активно - но е задължително да имате желание, да приемате спускането колкото на майтап, толкова и на сериозно, да умеете да реагирате бързо в критични ситуации и най-важното - да се доверите на Чачи или който и да е от инструктурите на rafting.bg. Всеки от тях успява, обикновено за сметка на собствените си нерви, да преведе невредими през бързеите на Струма и най-големите леваци.

Най-добре е да изберете за рафтинг пролетта, когато водите на Струма са по-пълноводни. Тогава се спускате в осемместни лодки с инструктур и единственото, което трябва да правите, е да слушате внимателно и да гребете. Последното също не е проста работа, макар че, когато гледате професионалните движения на инструктурите, ви се струва, че с лекота ще успеете да се носите плавно по реката. В края на лятото, когато водите на Струма са по-малко пълноводни и по-мързеливи, противно на логиката на новаците, не е по-лесно да преминеш през бързеите. По това време след задължителния инструктаж, каска и жилетка, ви качват на двуместни канута, а инструкторът се притичва на помощ и дава съвети. По-плитките води обаче означават и повече скали. Така че ако не искате да превърнете заниманието в играчка-плачка, трябва и да внимавате. За сметка на това ви обещаваме, че ще разказвате с часове на всичките си близки и далечни познати за приключението на живота ви. И със сигурност ще го направите отново, както се случва с Васко Кръпката, Ути Бъчваров и куп други родни звезди. Така че палете колата и потърсете Чачи край Кресна, преди да е отминал окончателно сезонът и да трябва да чакате до пролетта. Цената на удоволствието е 50 лева на човек, а ви гарантираме, че инвестицията си заслужава. Мястото на началния пункт е съвсем близо до Сандански. Ако искате да се поглезите със спа след приключението, да гледате залеза с коктейл в ръка от прозрачния басейн с панорамна гледка към града и да платите прилична цена за това удоволствие, то можете да отседнете в спахотел "Медите".

Дъхът спира от красотата на Ягодинската пещера

Всяка пещера е красива и има своя чар, просто някои са по-богати на образувания. Така твърди Сергей Ганчев, представителят на туристическо дружество "Родопея", което стопанисва Ягодинската пещера. Естествено, посетителите са категорични, че уникалното място край Девин е единствено по рода си. Неслучайно Ягодинската пещера е от най-посещаваните у нас. От скоро тя от малкото пещери в света, пригодени за посещения на хора в неравностойно положение. 300-400 метра от чудните сталактити, сталагмити, сталактони и невероятни фигури са достъпни за тях - и заради този факт у нас пристигат семейства от Европа. Уникалното за пещерата е още, че тук можете да се насладите на изумителни и оригинални перли - прилични на морските, без лъскавата външна обвивка. Пещерата е толкова богата, че от 28 известни в света образувания в Ягодинската можете да видите 22 от тях. Добре е да имате връхни дрехи, защото постоянната температура е 8 градуса. В пещерата можете да сключите и граждански брак, като Ганчев с усмивка казва, че от всички двойки, които са се оженили там, няма нито един развод.

В близост до Девин е и още една прочута пещера - Дяволското гърло. В нея липсват причудливи скални образувания, но за сметка на това, според легендата, оттук започва подземното царството на Хадес. В Дяволското гърло митичният родопски певец Орфей слязъл да търси любимата си Евридика. За разлика от преди години над 200-та стъпала, които трябва да изкачите, за да се върнете обратно на повърхността, са бетонирани върху стоманата, така че единствено зловеща фобия от височините може да се окаже причина да се върнете обратно към входа по пенсионерската пътечка, както я наричат гидовете.

Изкъпете се под Самодивското пръскало

Ако не си падате по твърде много физически усилия, но пък обичате прекрасните гледки или сте запален любител фотограф, то отделете няколко часа и се разходете по екопътека "Струилицa" край Девинската река. Тя е изключително лесна, живописна и добре поддържана. Можете да запечатате момента със снимки на някое от мостчетата, да се насладите на растящия в скалите и сравнително рядко срещан родопски силивряк. Цветето е известно още като възкръсващо, защото има качеството да се съживява след дълги суши. Прочуто е и като цветето на Орфей.

Едно от разклоненията води към водопада Самодивското пръскало. Той е един от най-красивите у нас, висок е около 45-50 метра и е лесно достъпен. Екопътеката започва на няколко километра от Девин. В самия център на планинското градче се намира спахотел "Девин", който предлага интересни и изгодни пакети за родопски преживявания. От стаите му се разкрива панорама към планината и накацалите по върховете й къщи. В ресторанта му можете да опитате традиционни местни специалитети, а персоналът е учудващо любезен за роден хотел. Мястото е подходяща отправна точка и за Ягодинската пещера, Триградското ждрело и Дяволското гърло. А ако ви се мързелува, просто можете да отпиете глътка бира край басейна.

Рила расте всяка година
7-те езера се превръщат във "Витошка" през уикенда

Всяка година Рила расте и връх Мусала вече е с няколко сантиметра повече от 2925-те метра, колкото е официалната му височина. Според учени на НАСА Рилските езера са един от петте енергийни центъра на планетата. Учителят Петър Дънов неслучайно е избрал мястото за традиционното посрещане на слънчевата Нова година през август. Това са само малко от любопитните факти, които научаваме от бай Данчо - водача ни по пътя от лифта на Рила до 7-те езера. За щастие е в средата на седмицата и мястото не е оживено колкото столичната "Витошка", както е през уикенда. Причината за оживлението е седалковият лифт, който съкращава най-трудната част към езерата. Факт е, че така се увеличават значително туристите, което кара еколозите да роптаят срещу съоръжението. В същото време то прави приказните езера достъпни за малки деца и трудно подвижни хора. Гледките със сигурност ще ви оставят без дъх, а след дългия преход можете да се насладите на уникално вкусните гозби в близкия хотел "Бор" в Паничище. Ястията са толкова вкусни, че и най-традиционните като баница с айран, агнешко с дроб сарма и шопска салата ще ви се сторят като гурме деликатеси в 5-звезден ресторант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай