Купонът се мести на Северното Черноморие

Купонът се мести на Северното Черноморие | StandartNews.com

Марги Хранова и Веско Маринов веселят Албена, световноизвестен тенор пее за Шабла

Този уикенд купонът по морето се мести на север. От Албена през Каварна и Шабла ще има забавления, музика, шоу. На 24 август курортът Албена става на 45 години. На същата дата през 1969 г. пък Шабла е обявена за град.

В празничния неделен ден Албена ще осъмне украсена от входа до кръстовището на Администрацията с празнична декорация. В 19.10 ч започва дефилето на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав от Ловеч и талисманите на Албена - Доди, Алби и Ири. Шествието ще тръгне от хотел "Калиакра" през плажната алея, ще продължи покрай Лунапарка на базара и по търговската улица ще се придвижи към откритата сцена до хотел "Добруджа". Там от 20.00 ч ще започне празничният концерт. В него ще участва Модерен балет от Санкт Петербург, Маргарита Хранова, Веселин Маринов. Първата песен от репертоара на Маргарита Хранова ще е "Албена", а последната на Веселин Маринов - "Честит рожден ден". След това ще бъдат запалени 45 свещички на една от петте празнични торти, а честта да я разрежат се пада на водещите - Михаил Дюзев и Иво Райчев от Дарик радио. На фона на последната песен от репертоара на Queen Tribute - "We are the champions", "The show must go on", над цяла Албена ще изгрее мощна заря. Празникът ще завърши с плажно парти пред Бийч клуб "Ганвие" от 23.00 ч.

Не е за изпускане и празникът в Шабла. Тенор със световна слава, роден в града - Живко Желев, и Държавен симфоничен оркестър с диригент маестро Станислав Ушев ще поздравят шабленци със своите изпълнения. Концертът е с начален час от 19.30 часа, като преди това от 17.30 ч е предвиден празник за децата в парка на Шабла. Хлапетата ще се забавляват с игри и ще наблюдават изпълненията на свои връстници от състав "Бърборино" от Шабла, както и други детски формации от села в общината. Куклени актьори ще забавляват малчуганите, за които има осигурен сладолед и много изненади. Официално на празника си градът ще се сдобие и с обновено читалище, както и реновирано пространство около фара по проект, който донесе втора награда на община Шабла в конкурса на "Стандарт" "Златна рибка".

Първият гост е чешки електротехник

През далечната 1969 г. тогавашният първи на държавата Тодор Живков реже лентата и открива най-красивия комплекс, носещ името на една от героините на Йовков - Албена. Първият турист е от Чехословакия - Кумох Станислав, по професия електротехник. Други пък казват, че името на курорта идва от латинската дума "албус", което означава бял, защото хотелите са в преобладаващ бял цвят отвън. И днес ваканционното селище впечатлява със запазената си природа и характерна архитектура на хотелите. Тук можете да пояздите по брега, като преди това минете през девствената гора на резерват "Балтата". Пясъчната ивица е над 2 км, а морето - чисто и лазурно синьо. За поредна година Албена е носител на приза "Син флаг". За 44 години години комплексът е приел 7 333 941 гости.

Танц на фойерверки в Каварна и днес

И днес продължава пищното огнено шоу в Каварна. 5 фирми, от които едната румънска, превърнаха рок столицата в център на фойерверките. Фестивалът се провежда за втора поредна година, като всяка от вечерите има по три шоута. Инициатори са кметът на Каварна Цонко Цонев и режисьорът Андрей Слабаков. Фойерверките се изстрелват от буна 1 и 2 на плажа, където ще е купонът с участието и на известни музиканти. А едно от огнените шоута ще е от морето, каза Цонев. 12 тона фойерверки ще бъдат изстреляни в различни цветни фигури, всяка от които придружена и с оригинална музика. Танцът на светлините започва от 20.30 часа. За доброто настроение се грижат DJ Rosco, Ангел и Мойсей, Стенли и Людмила Сланева. Сред изпълнителите са Румънеца и Енчев, които ще представят на живо най-новия си хит "Лято". В него участва и Кметъла, но той разкри, че този път няма да пее, а само ще слуша.

Частните квартири са на цени, достъпни за всеки джоб - нощувката е не повече от 20 лева, а много от гостоприемните хазяйки предлагат и домашно приготвена закуска на своите гости. За обяд и вечеря може да се похапне вкусно както в заведенията, разположени край плажа в Каварна, така и в центъра на града и близките околности. Обядът с първо, второ и биричка излиза не повече от 15 лева, а вечерята със салатка, ракийка и скара с бира - около 20 лева. Не пропускайте да хапнете и миди натюр в ресторанта на мидената ферма "Дълбока", която е недалеч от Каварна, и всеки може да ви упъти, препоръчват още каварненци. Ако времето не е подходящо за плаж, както прогнозират синоптиците, то можете да гледате някой от филмите в новооткритото кино в града, носещо името на Петър Слабаков.

Плажовете със звезди

Плажовете да се разделят на категории, за да са информирани туристите къде какви условия се предлагат. Идеята е на вицепремиера Екатерина Захариева. Според нея добра мярка би било обособяването на "зелени плажове", какъвто може да е "Корал". При отдаването на концесия за такива пясъчни ивици могат да залегнат изисквания за ограничаване броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ.

Захариева ще инициира проверка как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете. Но трябва да се търси баланс между опазването на природата, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици, подчерта вицепремиерът.

Отчитат 6% ръст в трафика в сравнение с 2013-а
Милионният пътник кацна със седмица по-рано
Посрещнаха германката Верена и семейството й на летище Варна

Едномилионният пътник пристигна на летище Варна със седмица по-рано от миналата година. Германката Верена Елзенберг идва за втори път у нас със своето семейство. Верена, съпругът й Томас и двамата им синове Лука и Марко на 2 и на 5 години пристигнаха с "България ер" и ще почиват отново на Обзор, където са били и миналото лято. "Българското Черноморие ни харесва много и горещо препоръчваме на нашите сънародници да идват тук. Живеем в околностите на Мюнхен и пътят ни до България е само 2 часа със самолет. Затова ни е изключително удобно и приятно", каза Верена. През 2013-а милионният пътник е пристигнал на 29 август, което означава, че през тази година потокът на въздушния трафик през варненското летище е по-голям. Гостите бяха посрещнати с изписано със златни балони число 1 000 000, получиха пътна чанта с подаръци, голям букет и безплатно ползване на новата ВИП зона при следващото си пристигане. Изпълнителният директор на фирмата концесионер на летищета Варна и Бургас - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" - баронеса Алета фон Масенбах, и шефът на летище Варна Димитър Костадинов ги посрещнаха с коктейл, като разрязаха красива торта във формата на терминала на аеропорта със самолетче. Близо 6% е ръстът на трафика на летище Варна в сравние с миналата година, каза шефът му Димитър Костадинов. Германия е дестинацията, която показва най-сериозен ръст -близо 12%. Руснаците са най-голямата група, която посрещат и изпращат на морския аеропорт. Заради фалита на туроператорите "Лабиринт" и "Нева" обаче има 9% намаление на броя им. Средно на година посрещаме и изпращаме 320 000 братушки на летище Варна. От Тел Авив имаме с 20 000 пътници увеличение, от скандинавските страни - с 5000 пътници повече в сравнение с 2013-а. Пазарът от Великобритания традиционно не е силен - 20 000 британци на година, като ръстът е с 2%. Най-новите авиолинии са до Истанбул. Полетите са започнали с 4 пъти на седмица, след 27 юли самолетите летят всеки ден до летище Ататюрк. Еър Сърбия оперира с полети 4 пъти в седмицата.

От началото на година до момента на летище Варна са направени инвестиции в размер на 2 млн. евро. Най-големите проекти са за пътя, който свързва новия терминал 2 във входа и изхода на аеропорта, както и с оцветяване на вертикалната маркировка в летателното поле.

Бият аларма за "Корал"

Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата заради издадените разрешения за строеж на плажа на къмпинг "Корал". Това е съобщила регионалният министър и вицепремиер по икономическото развитие Екатерина Захариева на среща с представители на сдружение "Да запазим "Корал".

Прокуратурата да протестира разрешенията "поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност", е поискало МРР. Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, с което се нарушават два закона - за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие.'

Екатерина Захариева е категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни. Тя е напомнила, че проблемът с "Корал" е от периода 2004-2006 г., когато принципал на плажа като изключителна държавна собственост, преди приемането на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, е бил областният управител на Бургас. Той е следвало да обжалва одобрените застроителни планове, с които е допуснато застрояването в съседните на плажа имоти.

Опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които в момента се изготвят, категорична е Захариева. Такива карти липсват за 39 пясъчни ивици, сред които е и "Корал".

Пет торти по 140 кг правят за гостите

Пет торти ще приготвят топготвачите на Албена. От тях ще могат да опитат всички гости на курорта. За приготвянето на захарните вкусотии ще се използват 3300 яйца, 140 кг захар, 110 кг брашно, 250 кг крем, 75 кг паста "Дама". Размерът на всяка торта ще бъде 2.00 м х 1.20 метра, а теглото й - 140 килограма. Отговорността за създаването на общо 700-килограмовите сладкиши е поверена на най-добрите майстори сладкари на Албена - Румен Сребков, Ивелина Цветкова, Антония Драгнева, Веселина Димова и Тодор Тодоров. Те обещават да изненадат гостите с различна творческа тематика и въображение, създавайки 5 различни, уникални по рода си торти. Приготовленията ще отнемат на майстор-сладкарите близо 2 дни, а официалното разрязване ще е в 21.00 часа на 24 август, на зелената поляна пред хотел "Добруджа", по време на юбилейния концерт на комплекса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай