Братушки си подаряват Паспорт на туриста (СНИМКИ)

Братушки си подаряват Паспорт на туриста (СНИМКИ) | StandartNews.com

Треската за печати завладя страната, 25% ръст на гостите си отчитат Белоградчик и Исперих

Пускаме ново издание - пътеводител 100-те Чудеса на България

Треска за печати завладя страната. Събирането на клейма "Чудесата на България" при обиколка на най-големите културно-исторически и природни феномени у нас се превърна в хита на лято 2014. Хиляди българи и чужденци изкупиха пътеводителя на "Стандарт" - "Паспорт на туриста", с който разглеждат родните крепости, гробници, манастири, скали и пещери. А след това ще имат и шанса да спечелят една от големите изненади в приключението - абонамент за цифрова телевизия или високоскоростен интернет от blizoo.

Паспортът се превърна в атракция за братушките. Те масово го изкупуват на морето за подарък. Това разказаха в Аладжа манастир край Варна. Скалната обител е сред 30-те Чудеса на България, включени в пътеводителя. Наскоро руснак взел накуп 20 паспорта. Обяснил, че са за подаръци на негови сънародници, за да дойдат догодина по морето, да посетят пълната с мистерии монашеска обител, да си вземат печат. И да продължат след това обиколката си и по други обекти в България. Руснаците са най-многобройните посетители в Аладжата, казва неговият уредник Валери Кинов. Той е сценарист на уникалния аудиовизуален спектакъл "Легенди от Аладжа манастир", който е една приказка от митове, музика и светлина върху стените на пещерите. Режисьор е Николай Йотов, а музиката е на Георги Андреев.

Небивал интерес към събирането на печати отчитат в Белоградчик и Исперих. Имаме 25 процента ръст на туристите благодарение на кампанията "Чудесата на България", казват в двете общини. Белоградчишките скали станаха чудо номер 1 на България за 2012 г., златото на гетите от Сборяново се класира на второ място в миналогодишното национално гласуване.

30 обекта в паспорта са малко, много от Чудесата на България не са включени, казват кметове. Затова поради огромния интерес към събирането на печати и кампанията "Чудесата на България" "Стандарт" вече подготвя нов, цветен, по-голям и по-атрактивен пътеводител: "100-те Чудеса на България". В него ще бъдат включени топ 100 на най-големите български природни красоти, скални феномени, крепости, гробници и съкровища. Ще попитаме кметове и учени кои обекти да бъдат включени в него, ще се съобразим и с вота на българите, които в момента гласуват за топ 20 на най-големите културно-исторически атракции и археологически открития.

В Белоградчик книжките свършиха за кратко време

Паспортът на туриста на вестник "Стандарт" в Белоградчик свърши за кратко време. Това съобщи Валентина Иванова, информатор в градския исторически музей. Най-търсени са били паспортите от хора, които посещават крепостта "Калето". Сложили сме стотици печати, с което туристите засвидетелстват своя интерес към родната история.
Според Иванова сред туристите има интерес към събирането на печати от всички посетени места. Паспортите са предлагани на касата при крепостта и в самия музей.

У по-възрастното поколение то е останало от времето, когато са събирали печати за 100-те национални обекта. Младите обаче днес залагат на Паспорта на туриста, който е модерен - с интересни нови обекти, разказани любопитно и с красиви снимки, категорични са десетките нашенци, които обикалят страната, за да видят чудесата по българските земи.

За да влязат в крепостта, посетителите плащат по 5 лв., учениците - по 3. Деца до 7 години разглеждат "Калето" безплатно. Ако в групата, която е дошла да види скалите и крепостта, има над 40 души, то цената на техния билет е 4 лв. Същите цени общината е определила и за влизане в пещерата Магура. 5 лв. струва беседата за природните и историческите забележителности на Белоградчик. Туристическите паспорти на "Стандарт" като доказателство, че са посетени чудесата на България, се предлагат и на входа на пещерата Магура. Печатите се поставят след приключване на посещението.

Нашенци на опашка за печат до храма на Ванга

Гости на манастирския комплекс на Ванга в Рупите не пропускат да сложат печат в паспорта си. Опашка има не само пред храма и гроба на пророчицата, но и пред павилиона край църквата, където служителката не само продава църковни вещи, но и поставя печат върху паспортите. "Не че може да се сравнява броят на тези, дето влизат в храма, с онези, които си искат своя печат. Първите са много повече, но е факт, че има запалени хора по Чудесата на България и искат да напълнят паспорта си с печати от всички забележителности на страната ни, включени в тях", твърди управителят на комплекса Серафим Иванов. Той уточни, че пристигат хора от цялата страна, които вече са били в Рупите, но идват отново, за да се поклонят пред паметта на Ванга и да заверят паспортите си.
В Мелник миналата година също имало наплив на мераклии да подпечатат паспортите си. Тази година обаче броят на тези туристи намаля, не знам на какво се дължи това, твърди Илияна Янудова, която работи в информационния център на най-малкия ни град. Категорична е обаче, че с Паспорта на туриста се популяризират символите на културно-историческото и природно наследство на страната ни. "Хората не го правят за награди, а от любов към българската история и култура", казва тя.

Да е втори бележник за учениците

Елисавета Кехайова, зам.-кмет "Образование, култура и туризъм" в община Кърджали

За мен е важно да се правят подобни инициативи, чрез които се промотират културно-историческите обекти в страната. Макар че Перперикон вече е добре познат не само в България, в Европа и в света, трябва да се използват всички начини за популяризирането на Скалния град на траките, особено сред младите.

Затова обмисляме по-широка разгласа в региона на Паспорта на туриста. Ще започнем с децата и младите хора, които бяха и най-активни в електронното гласуване на кампанията "Чудесата на България". Ще призовем всеки ученик да си закупи Паспорт на туриста, както има ученически бележник.

Предстои провеждането на Консултативен съвет по туризъм, където също ще поставя въпроса за по-широко рекламиране и разпространение на Паспорта на туриста, не само на павилионите под Перперикон, в Туристическия информационен център и в РИМ Кърджали, но и в хотелските комплекси, книжарниците и други места. Ще включим в нашата кампания Асоциацията по туризъм и туристическите агенции в Кърджали.

Сега в паспорта е само Перперикон от Източните Родопи. Занапред може да се включат също пещерата Утроба, светилището край Татул, природните феномени Каменната сватба и Каменните гъби, язовирите по р. Арда.

Обновеният Перперикон грейва на 9 септември

Проф. Николай Овчаров

На Перперикон август поначало е най-силният месец. Туристите са огромно количество в сравнение с последните години. На мен лично ми прави много приятно впечатление тази година, че има страшно много чужденци. Буквално отвсякъде се носи и френска, немска, английска реч. В петък беше много интересно, когато една италианска група от Рим се качи на Скалния град. И един възрастен човек, много въодушевен, дойде при нас и каза: "Комплименти, това, което правите, е невероятно. Ние сме от Рим, но ви поздравявам, защото такова нещо в Италия не се прави". Покрай общия интерес към Перперикон, който е ясен от години, в момента изключително благоприятна роля играе вече новият му вид, който той добива с европейския проект. Вече почти всичко е готово, има удобни дървени алеи върху скалите, които позволяват хората да не стъпват върху камъните и едновременно да имат много по-добра видимост от високо. На 9 септември ще бъде официалното откриване, при което Перперикон ще грейне с цялото си художествено осветление, с изключителни атракции, които ще бъдат направени. Покрай общата реклама, която правя на Перперикон от години, много голяма роля в това отношение изиграха именно и кампаниите на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Именно благодарение на вестника към най-посещаваните туристически обекти като Созопол, Перперикон, Татул, Несебър и др. се присъединиха и по-малко познати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай