90 000 на ваканция всеки ден през септември

Почиваме основно в България, харчим средно 265 лева на ден

90 000 на ваканция всеки ден през септември | StandartNews.com

90 000 българи ще почиват всеки ден през септември. Само първите 10 дни на последния месец от лятото се очаква близо 900 000 българи да се отдадат на заслужена ваканция. По-голямата част от тях ще изберат да отдъхват у нас на море, планина или вилата, стана ясно от думите на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Само една малка част от тях ще изберат да прекарат ваканцията си в чужбина - около 60 000 души, обясни експертът.

Като се очаква за целия месец септември броят на тези, които ще стегнат куфари за пътуване зад граница да е около 120 000 души. Той посочи, че празникът 6-ти септември няма да окаже голямо влияние на туристическия поток през тази година, тъй като се пада в сряда и малко ще са хората, който ще изберат да включат датата в един по-дълъг уикенд.

Средно българите харчат за ваканцията си около 265 лева. В тази сума влизат настаняване, транспорт, храна и останалите разходи. Има традиционна група от българи, които предпочитат да почиват, както и да ходят на море в периода 1-ви 15-ти септември. Причина за това не е само ниската цена и възможността да се намерят евтини квартири дори на цени от по 5-7 лева.

През това време на годината обаче е благодатно за ваканция и заради голямото разнообразие от пресни риба и плодове, при това на по-евтини цени. Това е най-благодатното време за ваканция и има много хора, които предпочитат този период. Като екстра и хотелите обявяват 50%-но намаление, обясни Драганов.

Средната продължителност на ваканцията на българина е малко над 2 дни, но за сметка на това все повече нашенците предпочитат да отскачат до морето за няколко кратки почивки, вместо за традиционен едноседмичен или двуседмичен отдих. Отличителна черта на българина е, че той почива толкова дълго за колкото има средства. След като свърши парите намира причина да си тръгне, заявява, че не му харесва нещо и въобще предявява претенции, допълни още Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай