"Свилоза" продава на три континента

"Свилоза" продава на три континента | StandartNews.com

Компанията единствена у нас произвежда сулфатна избелена целулоза

За 15 години са инвестирали над 40 млн. лв. в екологични проекти

"Свилоза" АД, чрез основното си дъщерно дружество "Свилоцел" ЕАД, е единственият производител в България, а и на Балканския полуостров на сулфатна избелена целулоза от широколистна дървесина. Дружеството има структуроопределяща роля в българската целулозно-хартиена промишленост и е безспорен пазарен лидер в страната и региона. Сулфатната целулоза е предназначена за фирми - производителки на санитарно-хигиенни (тишу) хартии, хартии за писане и печат, копирни хартии, хартии с пигментно покритие, повърхностно облагородени, велпапе с покритие, лицев слой на картоните и др.

Добрите качества на произведената целулоза позволяват продуктът на "Свилоза" успешно да се реализира на пазарите в Европа и в света. Близо 90% от произвежданата сулфатна целулоза е предназначена за износ, което е резултат от основните принципи в маркетинговата стратегия на компанията, а именно подбор на стратегически пазари в страни с висока импортна поглъщаемост при осигуряване на дългосрочно търговско партньорство. Основни чуждестранни пазари са Турция, Румъния, Гърция, Сърбия, Германия, Италия, Египет. Клиентската база се разширява непрекъснато, като към момента компанията доставя своя основен продукт до над 50 крайни потребители, разположени в шестнадесет държави, на три континента. Всяко действие на компанията е ориентирано към нуждите на клиентите и възможността да се адаптира бързо към постоянно променящия се пазар. "Свилоза" осъзнава важността на двустранното доверие, когато става въпрос за бизнес. Ето защо компанията прилага строги стандарти за качество и е готова да изпълни всяка поръчка навсякъде по света.

Отскоро "Свилоцел" предлага на пазара и ПН-98 (калциев карбонат) - почвен подобрител за неутрализиране на кисели почви. Продуктът е подходяща добавка при компостиране и при създаване на почвено-торфени смеси за различни растителни и дървесни видове.

Предвижда се в бъдеще да започне производство и на втория нов продукт ПП-76 - подобрител за почви, съдържащ 78% калциев карбонат, 18% смес от Ca (OH)2, CaO и SiO2 и 4% дървесна пепел. Същият е резултат от оползотворяването на отпадни продукти от производството на целулоза. Реализирайки почвения подобрител на пазара, компанията решава и проблеми, свързани с генерирането и натрупването на отпадъци.

Мисията на компанията да утвърждава лидерските си позиции в производството на сулфатна избелена целулоза би била невъзможна, ако не покрива националните и европейски стандарти за опазване на околната среда. "Свилоза" инвестира непрекъснато в проекти, свързани с увеличаване капацитетните възможности на инсталацията или пълното оползотворяване на влаганите в производството суровини и материали. Задължително присъствие в инвестиционните проекти заема внедряването и използването на най-нови налични технологии и техники за намаляване замърсяването на околната среда. От 2000 г. до момента за екологични проекти са инвестирани над 40 млн. лв.

Компанията притежава международно признати сертификати за управление на качеството, околната среда, здравословни и безопасни условия на труд. През последните години (2011-2015 г.) "Свилоза" е получила грамоти за специален принос към Зелената идея и специална награда в конкурса "Най-зелени компании в България", а през 2016 г. спечелихме "Зелен Оскар" и първо място в категория "Индустрия и производствен" сектор в конкурса "Най-зелените компании в България".
Всяка предприета малка стъпка води към голямата цел на компанията - да развива устойчиви продукти и практики, да гради устойчив бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай