SOFIX с 343 % доходност за 15 г.

SOFIX с 343 %  доходност за 15 г. | StandartNews.com

В много страни инфраструктурни проекти се финансират чрез капиталовия пазар, у нас разчитат на еврофондовете

ФЕД ще отложи повишаването на лихвата поне за догодина

Д-р Петър Пешев,
управител на Инвестиционен посредник Бул Тренд Брокеридж

Слабите икономически данни от САЩ бяха причина за слабото представяне на долара през изминалата седмица. Последните данни за новосъздадените места в неселскостопанските сектори в САЩ са значително под очакваните, което със сигурност ще отложи повишаването на основната лихва на ФЕД поне за 2016 г. Еврото, австралийският долар и йената поскъпнаха с до процент спрямо щатската валута, докато канадският долар добави над процент.
Златото, търгувано в долари, поевтиня с под процент, а среброто увеличи стойността си с близо процент. Петролът сорт Брент и щатският суров лек петрол с най-скорошна доставка приключиха седмицата почти без изменение.
Борсовите индекси в Европа и САЩ поскъпнаха средно с процент, компенсирайки частично загубите от предходната седмица.
Премествайки фокуса си върху България - търговията не бе динамична, като индексите, изчислявани от Българска фондова борса-София приключиха седмицата с минимално понижение. През този месец се навършват 15 г. от създаването на борсовия индекс SOFIX. Въпреки слабото представяне през последните години и месеци SOFIX се намира на ниво около 443 пункта, или значително над стартовата си стойност от 100 пункта, т.е. при равни други условия постигната кумулативна доходност за периода е нетно 343%. Няма много други активи, които да са поскъпнали с 343% през този период. Разбира се, през 2007 г. стойността на SOFIX достигна малко над 1950 пункта, маркирайки исторически максимум, а в началото на 2009 г. в резултат на паническите разпродажби бе достигнат локален минимум при стойност от 257 пункта. Инвестиралите на върха реализират голяма загуба на стойност към момента, докато инвестиралите в началото на 2009 г. се радват на висока доходност.

Няма модерна и високодоходна държава без работещ капиталов пазар

Ако България запази траекторията си на растеж и на присъединяване към високодоходните държави, българският капиталов пазар неминуемо ще заработи добре и финансовите инструменти, търгувани на него, ще получат по-справедлива оценка. Ако не сегашното правителство, то следващите ще обърнат внимание на развитието на капиталовия пазар и ще поставят развитието му на дневен ред.
Капиталовият пазар е не място на среща на спекуланти, а е място за алтернативно на банковото финансиране. Компаниите чрез емисии акции и облигации финансират дейността си и експанзията си. Големи инфраструктурни проекти, като тунели, магистрали, мостове, пристанища по цял свят се финансират чрез инструменти на капиталовия пазар, докато България засега се осланя на еврофондовете. Това е една от причините все по-голяма част от прираста на активите на пенсионните фондове през последните години да се инвестира не на местния капиталов пазар, а в чуждестранни инструменти, подпомагайки чуждестранните икономики.
Много са причините за незадоволителното състояние на сегашния капиталов пазар в страната, в частност на Българска фондова борса, например: лошо корпоративно управление, слаба инвестиционна култура у населението, незадоволително ниво на предлаганите услуги от институционалните участници на пазара, регионалната политическа и икономическа несигурност на Балканите и много, много други. Съществуват обаче и

редица предпоставки пазарът да се развива добре

ниските лихви по депозитите, нарастване активите на пенсионните фондове, застрахователните дружества и др. институционални инвеститори, фискалната дисциплина, стабилността на курса на лева и много, много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай