ЛУКОЙЛ: Петролът до $80 за барел

ЛУКОЙЛ: Петролът до $80 за барел | StandartNews.com

Цена на петрола между 70 и 80 долара за барел прогнозира в бюджета си за 2015 г. руският петролен гигант "Лукойл", съобщи ТАСС. Сега цената на европейския сорт "Брент" се движи около 80 долара за барел, а американският лек петрол - около 76 долара. Очакванията са през 2015 г. "Лукойл" да добие в Русия около 85 млн. тона нефт, а заедно с "черното злато" от чуждестранните находища на компанията - 102 млн. тона.

За тази година "Лукойл" ще раздава дивиденти в същия размер, както и за миналата. Това ще даде на акционерите сигурност във финансовата устойчивост на компанията и нейното развитие, каза президентът на руския петролен гигант Вагит Алекперов. За 2015 г. "Лукойл" планира да участва в търгове за блокове в Мексико, уточни Алекперов. Ще бъде завършена и модернизацията на рафинериите в Перм, Нижний Новгород и във Волгоград.

Цените на петрола започнаха да играят седмица преди заседанието на ОПЕК във Виена на 27 ноември. Фючърсите на международните борси със срок на доставка януари падат и се качват с по 1-2 долара. Преди важното за ОПЕК събитие страните членки се разделиха на два лагера. Едни искат картелът да задържи добива на сегашните си нива, докато други настояват той да бъде намален с 500 000 барела дневно. Най-големият производител на петрол в света - Саудитска Арабия, се съпротивлява на намаляването на добива, като декларира, че сегашните количества са по-изгодни, тъй като ниската цена на "черното злато" възпрепятства развитието на добива на шистов нефт в САЩ. За намаляване на добира се обяви най-големият производител в Западното полукълбо - Венецуела, която губи много от евтиния нефт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай