ЛУКОЙЛ доставя петрола в Бургас на пазарни цени

ЛУКОЙЛ доставя петрола в Бургас на пазарни цени | StandartNews.com

В периода юли-септември 2014 г. суровината е закупувана дори с няколко цента по-евтино

Внасяният нефт тип Urals, който е основна суровина за преработка от "Лукойл Нефтохим Бургас", се закупува от рафинерията на пазарни цени. Това обявиха от "ЛУКОЙЛ България" в отговор на твърденията в доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, че нефтът се внася на високи цени, от което фискът на България търпи загуби. Разпространеният документ изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината, коментират от "ЛУКОЙЛ България".

Пазарните цени, на които рафинерията в Бургас купува нефта Urals, са нито по-високи, нито по-ниски от тези, които друга рафинерия в ЕС заплаща за същия тип петрол, категорични са от "ЛУКОЙЛ България". В доклада на лабораторията цената на доставяния нефт Urals за Бургас се съпоставя с котировката Br dtd, а всъщност ценовата формула е обвързана с котировката Ur rcmb, пишат от "ЛУКОЙЛ". Котировките Br dtd и Ur rcmb са публикации на международно признатия борсов бюлетин Platts, обясняват от "ЛУКОЙЛ". През последните години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd, посочват още от компанията. Чрез списък с доставените през 3-то тримесечие на 2014 г. с 19 танкера количества нефт "ЛУКОЙЛ" доказва, че бургаската рафинерия е закупувала нефта с по няколко цента по-евтино на барел.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост - извън страната, категорични са от компанията майка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай